De Trein-app van Dennis Stevense, informaticastudent aan de TU Delft, staat sinds vorige week op de eerste plek in de lijst met betaalde iPhone-programma's in de Nederlandse App Store. 'Trein' kost 2,39 euro is nog maar sinds 2 oktober te koop. Volgens Stevense zijn meer dan duizend programma's verkocht.

Trein gebruikt gegevens van de mobiele webversie van de NS-site. Het is mogelijk vertrektijden en perrons te zien per station, treinreizen te plannen en deze op te slaan. Ook storingen zijn te bekijken. Stevense vraagt geld voor het programma, omdat hij een compensatie wil voor de tijd en moeite die hij in het ontwerp van de user interface heeft gestoken.

Geen toestemming

De NS is echter niet gecharmeerd van de Trein-app. "We hebben geen toestemming geven voor het gebruik van gegevens op onze server of ons beeldmerk. Voor deze gegevens is een licentie nodig", zegt NS-woordvoerder Michiel Jonker. "Wij zijn zelf ook bezig met het ontwikkelen van een eigen iPhone-applicatie." Jonker kan niet zeggen wanneer de applicatie af is.

Volgens Jonker klopte eerder al een andere student aan bij de NS met het plan voor een iPhone-applicatie. Maar ook die iPhone-ontwikkelaar kreeg nul op het rekest. Stevense vroeg niet vooraf om toestemming. Zijn programma gebruikt alleen de bestaande online gegevens op de NS-servers, maar presenteert ze in een andere 'schil'.

Verwijderverzoek

De NS zegt Stevense de komende week te willen vragen het programma uit de App Store te verwijderen. Jonker: "We willen dit op een rustige manier oplossen en zullen hem vriendelijk verzoeken het programma te verwijderen." Het gesprek tussen het vervoerbedrijf en de programmeur moet nog plaatsvinden.

Stevense meent dat hij niets verkeerd doet. Het is nog maar de vraag of de Trein-app een schending is van het auteursrecht of het databankrecht. Stevense vindt dat er op dergelijke gegevens geen auteursrecht berust. Ook stelt hij dat het databankrecht niet van toepassing is, omdat de databank gezien kan worden als een spin-off van de belangrijkste bedrijfsactiviteit van de NS. De student bepleit dat de NS moet bewijzen dat het extra investeringen heeft moeten doen in de totstandkoming van de databank met de dienstregeling voordat het een vergoeding kan eisen.