Maandagochtend om negen uur startte de uitzending van Nu.tv. Nu.tv is vooralsnog alleen te zien voor KPN-klanten met MobielTV via DVB-H, de mobiele variant van Digitenne. Dit werkt nog alleen op enkele toestellen waaronder de Nokia N96.

De mobiele nieuwszender bestaat uit korte journaals speciaal voor Nu.tv geproduceerd door het ANP. Ook zijn filmpjes over auto's, de beurs, muziek en gadgets te zien. Deze worden al voor Nu.nl geproduceerd door Autoweek, Faceculture en Bright. In de videorubriek 'het doelpunt van de week' wordt de mooiste goal uit de eredivisie van de voorgaande week nagespeeld.

De nieuwsbulletins duren zes minuten. "Een minuut is te kort en dezelfde lengte als het NOS Journaal is te lang", aldus NU.nl-hoofdredacteur Laurens Verhagen. De zender kent geen presentatoren en werkt alleen met voice-overs.

Vertraging

De start van de mobiele nieuwszender werd in november al aangekondigd. Toen was het de bedoeling dat de uitzendingen in december zouden starten. De lancering liep echter vertraging op. "We hadden gehoopt voor de kerst in de lucht te zijn, maar dat bleek technisch iets te ambitieus", aldus Joris van Lierop, uitgever van Nu.nl, tegen Webwereld.

Volgens Van Lierop wil Nu.nl met het kanaal zo dicht mogelijk bij de site blijven met snel, actueel nieuws. "Bij ons zul je geen pratende hoofden zien." Nu.tv gaat ook foto's ingestuurd door bezoekers van Nu.nl op de site NuFoto gebruiken in de journaals.

Andere platforms

Nu.nl-uitgever Ilse Media, dat onder Sanoma valt, is van plan het digitale tv-kanaal 'vanaf februari' ook uit te breiden naar 'andere platformen en zenderpakketten'. Met welke tv-aanbieders wordt gesproken, wil Van Lierop nog niet zeggen.

De overeenkomst met KPN vermeldt dat de doorgifte van Nu.tv op mobiel tijdelijk exclusief is. "Dat gaat om enkele maanden", aldus Van Lierop. Na die termijn mogen ook T-Mobile en Vodafone zich melden voor distributie van de zender via UMTS."

Vanaf volgende maand is de zender ook online te bekijken via www.nu.tv. De beelden zullen worden gestreamd in Flash.