"Jullie groeien op in een tijdperk waarin media ons 24 uur per dag bombarderen met informatie en ons blootstellen aan allerlei opinies, waarvan sommige niet zo hoog scoren op de waardheidsmeter", sprak Obama zondag tegen studenten van de Hampton University in de staat Virginia.

"Met iPods en iPads en Xbox-en en Playstations - waar ik geen van allen mee overweg kan - wordt informatie een afleiding, een vorm van entertainment, in plaats van een middel voor het vergroten van zelfredzaamheid of een middel voor emancipatie."

De opmerking van Obama is opmerkelijk. In 2008 wist de president nog wel degelijk om te gaan met een iPod.

Blogs

Obama bekritiseerde het feit dat "sommige van de gekste beweringen snel opgepikt worden", verwijzend naar bepaalde blogs en radioshows. "Dit alles legt niet alleen jullie druk op, het legt druk op ons land en onze democratie."

Diverse media merken op dat de kritiek op nieuwsconsumptie via mobiele apparaten raar klinkt uit Obama's mond. Hij was voor zijn verkiezingen namelijk onafscheidelijk van zijn BlackBerry. Ook werd een vluchtig medium als Twitter veelvuldig ingezet voor zijn campagne.