Sinds die tijd heb ik gemerkt dat na alle Nokia's en Sony's en Blackberry's die ik gehad heb er eindelijk een telefoon is waarmee ik internet echt op de mobiel ben gaan gebruiken. Simpel, vanzelfsprekend, een groot scherm, mooi.

Maar tot de Nederlandse release in 2008 was het een speeltje van een kleine voorhoede. Sinds T-Mobile het apparaat hier op de markt heeft gebracht, is dat veranderd. Nu klonteren op het schoolplein vaders (weinig moeders) samen om te zien welke 'apps' zij op hun telefoon hebben. Alsof er voetbalplaatjes worden uitgewisseld.

Het is dan ook niet het apparaat zelf dat revolutionair is, het meest bijzondere vind ik de App Store op de iPhone. Met één klik games en software kunnen kopen, de winkel laat zien dat mensen wel degelijk willen betalen, als het maar eenvoudig en snel kan. Dit is echt 'plug-and-play', niemand hoeft ergens over na te denken. Het werkt. Ik heb daardoor al heel wat euro's richting Apple gesluisd.

En dankzij de Software Developers Kit (SDK) profiteert Apple niet alleen van zijn eigen ontwikkelaars, maar komt de ongelooflijke creativiteit van ontwikkelaars bovendrijven. In een half jaar tijd zijn duizenden applicaties verschenen. Zeker, veel onzin, maar ook een enorme hoeveelheid waar ik niet meer zonder kan. Ik bel nauwelijks, maar ik gebruik mijn iPhone voortdurend. Natuurlijk om te mailen, twitteren en surfen. Maar ook om muziek mee te maken (iDrum), meersporen geluidsopnames te maken (FourTrack), mijn gitaar mee te stemmen (Guitar Toolkit), als waterpas (Dual Level) en gameconsole (Rolando). De iPhone is zoveel meer dan een telefoon.

Maar Apple geeft slechts het voorbeeld. Op de andere platforms wordt ook hard ontwikkeld, het idee van de Appstore wordt door Blackberry en anderen overgenomen. En het open source Android besturingssysteem van Google is ook hoopgevend.

Dus ja, de iPhone was wat mij betreft het belangrijkst van 2008. Als apparaat, maar nog meer als bewijs dat de doorbraak van mobiel internet eindelijk aanstaande is. De belofte was er al jaren, nu kan ie worden ingelost.