De ribbon-interface die in de huidige Office-versie zit, wordt uitgekleed voor een versimpelde interface die gericht is op touch-bediening. Dit is niet een volledige overstap op de Metro-gui (graphical user interface) die Microsoft doorvoert als standaard op Windows 8. Office 15 krijgt een afgeleide, die is gecombineerd met de destopinterface.

Blik op besloten bèta

De nieuwe look en bedieningsmogelijkheden van de diverse Office 15-applicaties is al te zien in de besloten bèta die Microsoft heeft verstrekt aan een handjevol geselecteerde klanten. Die bedrijven, waaronder zowel Office-gebruikers als computerfabrikanten, zijn voor de zogeheten technical preview gebonden aan geheimhoudingsverklaringen.

Toch heeft techblog The Verge informatie en screenshots weten te vergaren. Daarin is de vereenvoudigde en voor touch aangepaste Office-interface te zien. Microsoft zou al werken aan Metro-uitvoeringen van notitie-applicatie OneNote en van communicatieprogramma Lync. Die varianten voor touch-tablets komen naast de reguliere desktopuitvoering van Office 15.

De nu door The Verge belichte pc-applicaties hebben naast touch-aanpassingen ook functionele verbeteringen. Deze omvatten onder meer een speciale leesmodus voor Word waarbij afleidende elementen worden verborgen zodat lezen van tekst vlotter gaat. Apple heeft een dergelijke functie al ingebouwd in zijn webbrowser Safari. Daarnaast heeft Office 15 een aparte Touch Mode voor de vingerbediening, op tablets, waarbij de ribbon-interface vergroot wordt weergegeven.

Grote herziening

Een publieke bèta van Office 15 wordt van de zomer verwacht. Het is nog niet bekend wanneer het pakket echt op de markt moet komen. Microsoft heeft al wel openlijk aangegeven dat Office 15 een algehele update omvat van alle Office-elementen van het bedrijf: clouddiensten, serversoftware, mobiele apps en pc-programma's.

Op het officiële Office-teamblog is over dit alles nog niets te vinden. De meest recente post daar is van eind januari over het van start gaan van de besloten bèta. Dat voorproefje wordt in het geheim getest door een select groepje klanten. “Deze klanten spelen een belangrijke rol in ons ontwikkelproces door het testen van vroege builds en het geven van feedback, die we verwerken in de definitieve release", blogt vice-president PJ Hough.