Providers hebben zwaar te lijden onder het veranderende belgedrag van Nederlanders, zo blijkt uit kwartaalcijfers van onderzoeksbureau Telecompaper. Het bureau verwacht dat aan het einde van het jaar de telco's gezamenlijk 4,1 procent minder omzet hebben geboekt dan in 2011. Ondanks dat groeit de markt door en zijn er nu 21,1 miljoen simkaarten in gebruik.

Lagere beltarieven nog geen effect

De trend dat er minder omzet en winst behaald wordt uit bellende klanten tekent zich al langer af en mede daarom verlaagden telco's hun beltarieven. Een flink deel van de inkomsten werd gehaald uit mensen die over de bundel gingen met het bellen. Door goedkopere tarieven te introduceren hopen telco's het belgedrag weer terug te brengen naar het oude model.

Momenteel zet deze tactiek dus nog geen zoden aan de dijk. De omzetdaling uit bellen blijft doorzetten, dus de tariefverlaging heeft nog niet opgeleverd dat genoeg klanten buiten hun bundel bellen.

KPN daalt, Vodafone stijgt

De voormalige core-business van mobiele bellers levert minder op en dat raakt de mobiele providers hard. KPN krijgt wederom de zwaarste klappen en ziet dit jaar de omzet dalen met 7 procent. Ook andere telco's zien hun jaaromzet dalen, maar Vodafone liet het afgelopen kwartaal een lichte groei zien. De uiteindelijke jaaromzet van de provider komt volgens Telecompaper nog steeds 3 procent lager uit dan in 2011.

Door de groei wint Vodafone een klein stukje terrein op de markt qua omzet en ook qua aantal abonnees. 29 procent van de 21,1 miljoen actieve SIM-kaarten in Nederland maakt gebruik van het Vodafone-netwerk. KPN is nog steeds marktleider, maar daalde dit jaar naar een marktaandeel van 48 naar 47 procent.

De omzet van data en sms groeide licht, maar niet genoeg om de omzetdaling van spraakdiensten goed te maken. Overigens denkt Telecompaper dat de omzet in 2016 weer uitkomt op het niveau van 2011. Webwereld heeft vragen uitstaan over deze sprong terug.