Ondanks het gure economische klimaat hebben de operators het afgelopen jaar toch nog omzetgroei weten te boeken, zij het een magere 1 procent. In 2007 groeide de gezamenlijke omzet nog met 5 procent. De inkomsten uit bellen (spraak) daalden in 2008, maar werden gecompenseerd door de flinke omzetgroei van ruim 20 procent voor mobiel internet en sms-diensten, meldt Telecompaper in een rapport.

De drie mobiele netwerk operators zetten in totaal 6,37 miljard om aan mobiele diensten. Dit behelst zowel directe omzet uit abonnees als wholesale-omzet uit het verhuren van het netwerk aan mobiele virtuele operators (mvno's) zoals bijvoorbeeld Tele2 en Hema Mobiel.

Vodafone in de plus

Vodafone vergrootte op jaarbasis zijn marktaandeel gerekend naar omzet tot 29,7 procent, terwijl de markt voor KPN (46,6 procent) en T-Mobile (23,9 procent) ietwat daalde in 2008, becijfert het onderzoeksbureau.

Het totaal aantal mobiele abonnementen groeide vorig jaar met 1,44 miljoen tot 20,7 miljoen eind 2008, een marktpenetratie van 126 procent. Deze 20,7 miljoen is inclusief de virtuele operators, die goed zijn voor ruim 17 procent van alle Nederlandse abonnementen en prepaid-kaarten.