De professionele hardware-ontmantelaars van iFixit hebben de iPhone 5s uit elkaar getrokken om te kijken hoe goed het apparaat is te repareren. De smartphone krijgt een 6 op de schaal van repareerbaarheid, terwijl zijn grote broer iPhone 5 destijds een 7 kreeg.

Veel lijm

Het uit elkaar trekken van een Apple-product levert traditioneel klamme handen op, omdat iPhones en vooral iPads van lijmlagen en speciale schroeven aan elkaar hangen. Het is duidelijk niet de bedoeling dat hobbyisten gaan rommelen met de hardware, maar dat weerhoudt iFixit er nooit van een goede poging te wagen.

De accu van de iPhone 5 zat al vastgeplakt, maar de hardwarejongens van de ontmantelsite verbazen zich over de extra lijmlagen in de binnenkant van de 5s die de accu stevig op zijn plek houden. Daarnaast zat er in de iPhone 5 nog een strip om de accu eruit te trekken en deze is afwezig in de 5s.

Vingerafdruksensor

Speciale aandacht gaat natuurlijk naar de vingerafdruksensor in het nieuwe toestel. De beroepsmatige knutselaars twijfelen eraan of het kristal voor de sensor ervoor zorgt dat de scanner bruikbaar blijkt en niet aan slijtage onderhevig is. Volgens iFixit kan dit wel eens een tikkende tijdbom zijn, waarna de zichzelf respecterende hobbyist het apparaat uit elkaar zal moeten halen.

Daarbij waarschuwen de schrijvers dat áls mensen besluiten de iPhone 5s open te maken, ze erg voorzichtig te werk moeten gaan als het aankomt op de sensor. Als het apparaat niet met beleid wordt ontmanteld, ruk je de module zo uit z’n behuizing.