De plannen voor een Gnome-OS zitten al een tijdje in de pijplijn. Linux-ontwikkelaar Allan Day beschrijft in een blogpost dat het met het besturingssysteem makkelijker moet worden om Gnome-applicaties te schrijven. Er wordt momenteel gewerkt aan een voorstel voor de ontwikkeling van een SDK.

Gnome-ontwikkelaar Benjamin Otte beschreef kortgeleden nog hoe medewerkers van het project zelf massaal weglopen. Volgens hem is Gnome doelloos en leidt de richtingloosheid van het project tot een stille dood. Gnome 4 is momenteel in ontwikkeling, maar Gnome 3 wordt al door veel applicatiebouwers genegeerd.

Open source voor mobiel

Op het Gnome-ontwikkelaarscongres GUADEC presenteerden ontwikkelaars Xan Lopéz en Juan José Sánchez hun ideeën over de toekomst van de desktopinterface (zie dia's hieronder). Ook zij zien een brain drain van ontwerpers die Gnome verruilen voor een alternatief.

Ze vinden dat op de mobiele markt Android niet toereikend is en dat andere alternatieven als Maemo en MeeGo mislukken. In plaats van in te zetten op een Tizen of Firefox OS stellen ze voor dat er meer aandacht moet komen voor Gnome-ontwikkeling op mobiele apparaten.

Einde aan fragmentatie

Day wijst erop dat ontwikkelaars voor grote uitdagingen staan met de fragmentering van apparaten. De komst van koppelbare toetsenborden, een groot verschil in schermgroottes en apparaten met touchpads of touchscreens maakt het er voor ontwikkelaars niet makkelijker op.

Hij erkent dat het plan om een Gnome-OS te bouwen misschien te ambitieus is, maar gelooft dat er plek is voor het besturingssysteem. “Velen van ons draaien al een tijdje mee; we kennen de geschiedenis en hebben ervan geleerd. En we denken dat we de huidige status quo kunnen verbeteren", aldus Day.