Smartphones met Windows Phone 7 (WP7) komen vanaf deze maand mondjesmaat op de Nederlandse markt. De werkelijke golf zou volgend jaar moeten komen als de Nederlandstalige versie van WP7 uitkomt met de Nederlandse Windows Phone 7 Market Place. Nu zijn apps alleen nog maar te downloaden via anderstalige versies van Market Place. Nederlandse ontwikkelaars zouden dan het beste terecht kunnen bij de Engelse of Amerikaanse appwinkel.

Microsoft is zelf zeer overtuigd van zijn nieuwe besturingssysteem voor smartphones. In een speciaal georganiseerde parade werd de iPhone, bekend om zijn app-industrie, al ten grave gedragen. Ook ceo Steve Ballmer verwacht niets minder dan een revolutie van WP7.

Nog geen plannen

Maar uit een korte rondgang van Webwereld langs verschillende applicatieontwikkelaars blijken zij nog geen plannen te hebben om WP7-versies van bestaande apps uit te brengen. Ook over het ontwikkelen van nieuwe apps wordt nog niet echt nagedacht. Belangrijkste argument is dat eerst moet worden afgewacht of er wel voldoende vraag is naar apps op WP7. Met andere woorden: hoeveel telefoons worden er verkocht?

“We kunnen wel veel geld in de ontwikkeling van dergelijke apps steken, maar dan moeten we wel de garantie hebben dat ze ook worden gebruikt”, zegt mede-oprichter Simon Windt van mediaBunker. Dat jonge bedrijf heeft onder meer de Marktplaats-app ontwikkeld voor iPhone en Android-smartphone.

Investeren niet aan de orde

Investeren vooraf is niet aan de orde, zegt Windt. “Behalve als iemand die kosten voor zijn rekening wil nemen. Samsung bijvoorbeeld wilde dat we ook voor het Bada-platform apps maakten. Maar toen we vroegen of zij daar een investering voor over hadden, was het antwoord nee. Ze waren bang anderen dat dan ook zouden eisen.”

Volgens Windt zullen iPhone en Windows Phone 7 het moeilijk krijgen tegen Android, maar die mening wordt niet gedeeld door Thomas Engel van The Saints. Dat bedrijf ontwikkelde onder meer apps voor GeenStijl, Voetbal International en ook voor Webwereld. “Je moet de kracht van Microsoft niet onderschatten.” Niettemin heeft ook The Saints nog geen apps voor WP7 in de steigers staan. “Eerst moet toch een kritieke massa ontstaan.”

Weinig app-gebruik Android

Engel houdt de ontwikkeling van WP7 bij door te kijken naar de bezoeken van mobiele sites. Als daar het aantal bezoekers met WP7 interessante aantallen worden, kaart hij dat bij zijn opdrachtgevers aan.

“Maar bezoeken aan mobiele websites betekenen nog niet dat er mogelijke interesse in het gebruik van apps”, plaatst Engel een kanttekening. “Zo zie je bij gebruikers van Android dat zij eigenlijk maar beperkt apps gebruiken. Veel weten de weg naar de Android Market niet te vinden, terwijl elke iPhone-gebruiker van het bestaan van apps afweet.”

Ook niet in zakelijke markt

Ook in de zakelijke markt zijn developers nog niet voortvarend aan het ontwikkelen geslagen. Zo zegt Jan Willem Reijsenbach van iConcept “de ontwikkelingen op de voet te volgen”, maar is zijn bedrijf dat apps ontwikkeld voor de zakelijke en onderwijsmarkt, nog niet bezig met WP7. “Eerst moet er een basis liggen van gebruikers, daarna gaan we ontwikkelen.”

Reijsenbach zegt de apps van iConcept “eenvoudig” beschikbaar te kunnen maken voor smartphones op WP7 omdat het bedrijf werkt vanuit één platform, een portal, waarbij de apps hoofdzakelijk toegang moeten bieden tot die portal. “Daardoor hoeven we ons niet specifiek te focussen op één besturingssysteem.”