De klokfunctie van de iPhone is opnieuw de fout ingegaan: de smartphone van Apple is afgelopen weekend niet meegegaan met het uur opschuiven van de tijd. Daardoor zijn zowel het klokalarm als meldingen in de iPhone-agenda op het verkeerde tijdstip afgegaan. Dit is zondag nog onopgemerkt gebleven, maar maandagochtend hebben veel gebruikers zich weer verslapen.

Klachtenstroom

De klachten van consumenten zijn niet van de lucht. Lezers tippen Webwereld en het aantal opmerkingen op Twitter loopt gestaag door. Sommige gebruikers ontdekten de tijdsfout pas op het treinstation waar zij tot hun schrik door de NS-klokken van de goede tijdsinformatie werden voorzien.

Dit betreft naast Nederlandse iPhone-bezitters ook Britse, waar de zomertijd eveneens is ingegaan. Zowel in Nederland als Groot-Brittannië is de tijdfout niet uniform: sommige gebruikers werden een uur te vroeg gewekt, sommigen een uur te laat, en sommigen totaal niet.

Wel/niet klok

De BBC meldt dat de fout niet in de alarmfunctie van de iPhone-klok zelf zit, maar in eenmalige agendameldingen. Meldingen van Nederlandse gebruikers spreken dit tegen: de tijdfout zou wel in de klok zelf zitten en daarmee ook in alle alarmmeldingen.

Één gebruiker meldt zondagavond dat zijn iPhone plots is teruggegaan naar de wintertijd. Een andere gebruiker heeft dat net als vele anderen pas maandagochtend ontdekt. De verwarring sloeg bij oplettende consumenten zondag al toe. Een scherpe tip is dat tijdscontrole het beste kan op basis van een ouderwetse klok. Sommige Nederlanders zijn vanmorgen op tijd wakker geworden dankzij hun biologische klok. Bij sommige gebruikers is de overgang naar de zomertijd zaterdagnacht wel goed verlopen.

Ongeacht iOS-versie

Apple was niet direct in staat om iets te zeggen over de oorzaak van de bug of wat het eraan gaat doen. Onduidelijk is of de zomertijd-bug te maken heeft met de nieuwste versie van het iPhone-besturingssysteem.

De bug lijkt zeer willekeurig toe te slaan. Uit een steekproef van Webwereld blijkt dat de fout niet is opgetreden op uiteenlopende iOS-versies en iPhone-generaties. Toestellen met iOS 4.2 (iPhone 3G), 4.3.1 (iPhone 4) en 4.1 (iPhone 3G S) zijn goed overgegaan op de zomertijd, ook qua alarm. Maar dit ging om individuele gevallen.

Twee weken terug al

Eerder deze maand is de overgang naar de zomertijd al fout gelopen in de Verenigde Staten. Dat was dus een voorbode voor de overschakeling naar de zomertijd in Europa van afgelopen zaterdagnacht. Ook in de VS is de iPhone-klok in plaats van een uur vooruit een uur achteruit gegaan. Het tijdsfout bedraagt daardoor twee uur. De iPhone kampte ook met tijdsproblemen rond oud en nieuw.