Gebruikers die hun Android telefoon updaten zien een kleine microfoon in de Google zoekbalk in het beginscherm. Als er op de knop geklikt wordt vraagt de telefoon een spraakcommando in te voeren maakte Android-ontwikkelaar Jeff Hamilton bekend.

Voice search voorkomt het intypen van lange zoekopdrachten en maakt browsen zonder het scherm aan te raken mogelijk, aldus Hamilton. Daarnaast kunnen gebruikers telefoonnummers kiezen en contacten doorzoeken met de spraakherkenningssoftware. Als een spraakopdracht niet wordt begrepen door de applicatie worden er suggesties weergegeven. Het systeem is vergelijkbaar met de alternatieven die Google geeft bij een query die geen resultaten oplevert.

Voice search voor iPhone

Afgelopen november bracht Google voice search al uit op de iPhone. Zoeken op spraak is een belangrijk thema voor Google. Twee jaar geleden kreeg het bedrijf een patent voor de ontwikkeling van 'voice search'.

Andersom is het ook druk doende om audio op het web te indexeren met Google Audio Indexering. Die applicatie bood gedurende de Amerikaanse presidentsverkiezingen de mogelijkheid om te zoeken op woorden uit videotoespraken van politici.

Andere functies

Naast de spraakherkenningssoftware krijgen G1-gebruikers de mogelijkheid om attachments van MMS-berichten op te slaan. Ook worden er automatisch berichten getoond als er updates beschikbaar zijn voor het platform of applicaties uit de Android Market.

De update verhelpt ook een paar fouten. Zo wordt een chatsessie niet meer automatisch afgesloten als de wifi-verbinding in- of uitgeschakeld wordt. Er worden ook wat andere kleinere problemen verholpen.