Todd Biggs, hoofd productmanagement van Windows Phone 7 (WP7), heeft tegenover de Engelse website PCPro de exacte werking van de killswitch in hun nieuwe mobiele besturingssysteem uitgelegd. Het was tot nu toe onbekend dat Microsoft zo’n killswitch geïntegreerd had in het mobiele platform. De softwaregigant zweeg er sinds de lancering in alle toonaarden over.

Ongewenste of onveilige applicaties

“We praten er niet echt in het openbaar over omdat onze focus ligt op het testen van applicaties, om er voor te zorgen dat ze helemaal in orde zijn. Maar in het zeldzame geval dat het nodig is hebben we in ieder geval de materialen om actie te ondernemen”, zegt Biggs.

De productmanager stelt daarnaast dat het gebruik van de Market Place een complexe operatie is en dat Microsoft de mogelijkheid moet hebben om te reageren op verschillende situaties. Volgens de Biggs zouden de uitgebreide en strikte tests van Microsoft het gebruik van de killswitch moeten minimaliseren. Mocht na de goedkeuring toch blijken dat een applicatie ongewenst of onveilig is, dan kan Microsoft verschillende stappen ondernemen, afhankelijk van hoe vaak de applicatie wordt gebruikt.

Niet direct verwijderd

“We kunnen applicaties uit de catalogus van de Market Place halen zodat mensen ze niet meer opnieuw kunnen downloaden. Maar als de applicatie erg gevaarlijk is dan kunnen we hem ook van de telefoons verwijderen. We willen niet dat het zover komt, maar we hebben de mogelijkheid”, legt Biggs uit.

Als Microsoft de killswitch te gebruikt dan verdwijnt de applicatie niet direct van alle telefoons, dat gebeurt pas als de telefoon contact maakt met de Market Place. Dat doen alle telefoons met Windows Phone 7 regelmatig om te controleren of er updates zijn maar ook om te kijken of er geen applicaties geïnstalleerd zijn die niet op de telefoon zouden moeten staan.

Privacyschending

Microsoft wilde niet ingaan op wat voor applicaties te maken kunnen krijgen met de killswitch. Wel stelt Biggs dat het bedrijf privacyschending en beveiligingsproblemen op de zwarte lijst heeft staan. Daarmee lijkt de killswitch van Microsoft op die van veel andere bedrijven.

Google heeft in Android een killswitch geïntegreerd en verwijderde daarmee al eens onveilige applicaties. Apple’s iPhone heeft ook al jaren een noodknop. Apple vroeg daarnaast in augustus patent aan op een methode om die killswitch in te zetten tegen dieven en jailbreakers.