Dit zei executive director Sean Moss-Pultz tijdens de OpenExpo in Zwitserland. Naast het stopzetten van de ontwikkeling van de Linux-telefoon maakte Moss-Pultz ook bekend dat de helft van het personeel wordt ontslagen.

Deze koerswijzigingen van het bedrijf zijn nodig "om ├╝berhaupt in bedrijf te blijven", zegt de topman tegen de Berner Zeitung. OpenMoko wil zich nu concentreren op de volgende lijn producten.

Problemen

De FreeRunner van OpenMoko is versie 2 van de open-smartphone. Het bedrijf wou daarmee de eerste volledig open source-smartphone leveren, zowel op hardware- als softwaregebied. Ontwikkelaars zouden volledig vrij zijn in het maken van nieuwe software voor de telefoon. Ook het hardwareontwerp is daarbij volledig open beschikbaar.

De opvolger voor de FreeRunner kampte vanaf het begin echter met verschillende problemen. De voornaamste waren de constante vertragingen waardoor de telefoon op de achtergrond bleef in vergelijking met andere op Linux gebaseerde toestellen.

Ondersteuning blijft

Daarnaast was de smartphone niet gebruiksvriendelijk voor consumenten omdat het platform zich puur op developers richtte. Het bedrijf is wel van plan de ontwikkeling van nieuwe applicaties voor het platform te blijven ondersteunen.

Update:

Alleen de ontwikkeling van de nieuwste OpenMoko-smartphone (versie 3, die GTA03 is gedoopt) wordt voorlopig stilgelegd. Die telefoon zou pas later dit jaar op de markt komen. De huidige tweede versie van de Linux-telefoon (de FreeRunner) blijft gewoon beschikbaar.

Update 2: De Nederlandse distributeur, BaseTrend, benadrukt dat de ontwikkeling "voorlopig is uitgesteld". Steve Mosher van OpenMoko meldt dat GTA03 in de huidige vorm " dood is". Een link naar de presentatie van Moss-Pultz is toegevoegd.