Binnen een week na het uitbrengen van een betaversie van Opera Mini 5 voor Android geeft Opera de definitieve versie vrij. Dat is dan wel alleen voor Java-telefoons en Blackberry's; de uitvoeringen voor Android en voor Windows Mobile blijven nog in beta, bericht Opera op zijn site.

Tweedeling

De Mini-variant van Opera werkt als een proxybrowser en is bedoeld voor het gros van de wereldwijd gebruikte mobiele telefoons. Daarnaast staat Opera Mobile, bedoeld voor krachtigere smartphones met Symbian 60 of Windows Mobile. Versie 10 daarvan is nu ook volledig af.

De finale versies van de browsers verschillen nauwelijks van de bekende beta's. Er zijn geen nieuwe functies toegevoegd, wel worden er een aantal fouten in de software gerepareerd. De applicaties ondersteunen nu ook 100 talen.

Concurrentie

In tegenstelling tot de overgang tussen de beta en de definitieve versie is de overgang tussen Opera Mini 4.2 en versie 5 wel goed te merken, analyseert ict-nieuwssite Cnet. De nieuwe browser heeft een minder rommelige interface, de browser is sneller, en er zijn meer functies zoals browsen met tabbladen. Ook is er een wachtwoordmanager beschikbaar die eerder ontbrak.

De nieuwste versie van de browser is te downloaden via m.opera.com. Opera krijgt op mobiel gebied steeds meer concurrentie zoals de Skyfire browser voor Symbian en Windows Mobile. Op Android-toestellen zijn er alternatieven als Dolphin voorhanden.

Fennec

Daarnaast werkt Firefox-maker Mozilla nog steeds hard aan een goede variant van zijn mobiele browser Fennec. Die is op dit moment alleen nog beschikbaar voor het Maemo-platform van Nokia, maar wordt ook ontwikkeld voor Windows Mobile en Android. Op dit moment is Opera echter nog de beste keus, concludeert Cnet.