Er was al een Opera-browser beschikbaar voor Android, maar dat was de variant Opera Mini 5. Beide mobiele browsers lijken erg op elkaar, maar er is een subtiel verschil. Bij Opera Mini worden webpagina's gerenderd op een proxy-server van Opera, bij Opera Mobile worden de pagina's op de telefoon zelf gerenderd. Daarom is Opera Mini wel toegestaan door Apple op de iPhone; door niet op het toestel zelf te renderen zou Mini geen volwaardige browser zijn.

Snelheid

Daarnaast heeft Opera Mobile op Windows Mobile-toestellen het voordeel dat het om kan gaan met Flash. In de nieuwe bèta voor Android is die optie niet beschikbaar. De nieuwe browser werkt op Android versie 1.6 of hoger en is beschikbaar in 18 talen. Opera hoopt met de snelheid en het gebruiksgemak van Mobile Android-gebruikers voor zich te winnen.

De snelheid moet de Noorse browserbouwer hebben van de Turbo-functie. Daarmee worden de pagina's eerst in de servers van Opera geladen, om vervolgens gecomprimeerd te worden geserveerd aan de mobiele browser. In volgende versies moet hardwarematige versnelling van beeldweergave zorgen voor een nog hogere snelheid.

Flash komt later

In een later stadium krijgt de browser wel Flash-ondersteunig, aldus een woordvoerder van Opera. Maar wanneer dit gaat gebeuren, blijft onduidelijk. Ook is het onbekend wanneer de definitieve versie van Opera Mobile voor Android af is.