Het gaat om een uit 2006 stammend wetsvoorstel van PvdA-Kamerleden Ferd Crone en Martijn van Dam, dat na vele omwegen donderdag besproken wordt in de Tweede Kamer. De Kamerleden stellen onder meer voor dat contracten van langer dan één jaar na twaalf maanden een opzegtermijn te geven van maximaal een maand. Dat betekent dat smartphone-abonnees tussentijds een meerjarig contract kunnen opzeggen. Volgens het GPD is er brede politieke steun voor het wetsvoorstel.

Een woordvoerder van T-Mobile hoopt dat het voorstel het donderdag niet haalt in de Tweede Kamer. "Wij snappen niet waar dit voorstel vandaan komt. Onze klanten begrijpen dat een iPhone van 500 a 600 euro niet gratis is, en dat een contract van 2 jaar nodig is om de kosten van het toestel terug te verdienen. Ik denk dat de meeste klanten helemaal niet willen dat de opzegtermijn teruggebracht wordt."

Smartphones

Mobiele operators kunnen zonder tweejarige abonnementen smartphones niet gratis aanbieden, zegt de T-Mobile-woordvoerder tegen Webwereld. Het aannemen van de wet zou betekenen dat operators honderden euro's gaan vragen voor iPhones, Blackberry's en andere smartphones. Dat remt de innovatie op smartphonegebied, denkt T-Mobile. "Nieuwe dure toestellen met innovatieve diensten zullen dan heel duur worden voor bijvoorbeeld jongeren."

KPN waarschuwde vanochtend in de Telegraaf ook al dat het aannemen van het PvdA-wetsvoorstel betekent dat telecomoperators niet door kunnen gaan met het geven van hoge toestelsubsidies bij tweejarige mobiele telefoonabonnementen. Ook Vodafone voorspelt dat de nieuwe wet het eind betekent voor de hoge toestelkortingen.

Opzegtermijn

Het PvdA-voorstel moet gaan gelden voor alle branches. Een aantal bepalingen in het voorstel zijn voor de telecomsector feitelijk al van kracht met de nieuwe Telecomwet, die 1 juli in ingegaan.

Daarbij is de opzegtermijn na verloop van de contractduur van 3 maanden teruggebracht naar 1 maand. Deze maatregel geldt alleen voor klanten met een abonnement op mobiele telefonie, telefonie, internet of kabel. Het huidige voorstel betreft alle abonnement, van sportscholen tot tijdschriften.