Telecombedrijven in het Westen zitten voorlopig niet te wachten op LTE. Topmensen van mobiele aanbieders zeggen dat ze niet bepaald haast hebben om weer miljarden te investeren in nieuwe netwerken. Dit ondanks het feit dat LTE een upgrade is voor UMTS en duidelijke voordelen biedt. Zo is LTE sneller, is het flexibeler met schakelen tussen zendmasten en heeft het een groter bereik. Door laatstgenoemde is er betere ontvangst in gebouwen en kunnen telecombedrijven toe met minder zendstations.

Vodafone-ceo Vittorio Colao zegt zich eerst te richten op goede uitbating van HSPA. France Telecom-topman Didier Lombard meent ook dat huidige 3G-netwerken voldoende capaciteit en groeimogelijkheden bieden. En ook T-Mobile manager Hamid Akhavan, van Deutsche Telekom, voorziet voor de komende jaren geen grootschalige toepassing van LTE. T-Mobile verwacht de eerste test-implementaties eind 2010 en eventuele grootschalige uitrol pas in 2011.

Breedbanddiensten

Ondertussen zet Alcatel-Lucent, fabrikant van telecomapparatuur, een alliantie op om de UMTS-opvolger te promoten. Deze LTE-club telt onder de leden hardwareproducent HP en Samsung, naast software- en dienstenleveranciers als 4DK, Buzznet, chumby, Connect2Media, dimedis, FISHLABS, QNX, SIGNEXX, Total Immersion, TuneWiki en Words & Numbers. Initiatiefnemer Alcatel-Lucent wil met deze partijen LTE (Long Term Evolution) aantrekkelijk maken door nieuwe diensten en applicaties te ontwikkelen voor breedbandnetwerken.

De alliantie heet ‘ng Connect’ (voor next-generation connect). Alcatel-Lucent onthult nu ook een compleet productportfolio aan telecomapparatuur voor LTE. Concurrent Ericsson heeft laatst ook gedaan. Nagenoeg tegelijk hiermee zet Alcatel-Lucent een joint venture met NEC op een lager pitje. Die samenwerking is een jaar geleden opgezet voor telecomtechnologie waaronder ook LTE. Alcatel zegt dat de joint venture niet genoeg oplevert. Het investeert nu meer zelf in LTE.

Ook de Europese Commissie lijkt in het LTE-kamp te zitten. De EC-afdeling voor de Informatiemaatschappij stelt in brochures optimistisch dat mobiele telecomaanbieders nu werken aan LTE. Deze schijnbare voorkeur komt voort uit het feit dat die telecomtechnologie mede is ontwikkeld met EC-onderzoeksgeld in het Zevende Raamwerkprogramma van de Europese Unie.

Toekomstmuziek

Alcatel-Lucent richt zich met het ‘ng Connect Program’ echter niet alleen op LTE. De alliantie richt zich nu weliswaar eerst op LTE, maar kijkt ook in brede zin naar snellere mobiele verbindingen en hoe bedrijven daar aan kunnen verdienen. Dit betreft dus naast de telecomleveranciers en –aanbieders ook smartphone-makers, dienstenleveranciers en applicatieproducenten.