Vorige week werd al gewaarschuwd voor voorraadtekorten in Europa, maar na de Amerikaanse lancering afgelopen maandag werd ook in Microsofts thuismarkt duidelijk dat veel klanten langer moeten wachten op een toestel met Windows Phone 7. Microsoft zegt nu dat de beschikbaarheid in de komende weken moet verbeteren.

De softwaregigant voert de regie over de beschikbaarheid van de toestellen, en is dus verantwoordelijk voor de tekorten. Fabrikanten als HTC kunnen daardoor niet op eigen initiatief Windows Phone 7 toestellen gaan produceren.

Dit leidt tot de nodige speculatie over de oorzaak van de tekorten, bericht Amerikaanse Computerworld. Vooral omdat Microsoft daar verder geen uitleg over geeft. Zo wordt er gedacht aan een truc van Microsoft om de indruk te wekken dat de smartphones door enorme populariteit moeilijk verkrijgbaar zijn.

Tekort aan beeldschermen

Andere analisten verklaren de tekorten door een leveringsprobleem van de beeldschermproducenten. Door de grote vraag naar de aanraakschermen zouden er te weinig productiecapaciteit zijn.

Eerder werd al gesuggereerd dat de eerste verkopen van de Windows Phone 7 telefoons tegenvallend zijn in vergelijking met concurrerende smartphones zoals de iPhone. Daarnaast is het eerste probleem al opgedoken. Ook wordt het nieuwe mobiele besturingssysteem al als mislukt bestempeld.

Problemen bij Dell

Ook zijn er problemen. Dell startte maandag met de verkoop van zijn eigen WP7-smartphone, de Venue Pro, maar moest daar al snel mee stoppen nadat bleek dat er problemen waren met de WiFi-verbindingen en batterijen. Dell zegt nu in een blogpost dat Amerikaanse klanten de toestellen kunnen vervangen bij winkels van Microsoft.