Minister Verhagen heeft het onderzoek toegezegd aan de Tweede Kamer. De resultaten van het onderzoek moeten over twee weken bekend zijn. Dan zal Verhagen de Tweede Kamer inlichten over de bevindingen, bericht Nu.nl. Niet alleen KPN zou bij het onderzoek moeten worden betrokken, maar ook Vodafone, dat eveneens toegaf DPI te gebruiken bij het monitoren van het mobiele internetverkeer.

Verhagen maakte in het vragenuurtje in de Tweede Kamer een vergelijking met het briefgeheim. De post mag worden gecheckt op grootte, afzender en of er betaald is, maar de inhoud mag niet worden bekeken, zo citeerde VVD-Tweede Kamerlid Afke Schaart de minister op Twitter.

OPTA ziet eerder rol voor CBP

De OPTA heeft eerder laten weten na een oproep van de Consumentenbond dat het eerder een rol voor het CBP ziet weggelegd als het gaat om onderzoek naar de afluisterpraktijken van de telecombedrijven. Dit omdat het “primair een privacykwestie is”. Wel zei OPTA dat DPI niet het middel is om verkeerstromen te monitoren en dat daar minder ingrijpende methoden voor zijn.

Zowel KPN als Vodafone willen de datastromen van klanten graag in de gaten houden vanwege het gebruik van applicaties die of veel bandbreedte vergen, of mogelijkheden bieden tot gratis bellen zoals VoIP-applicaties. Ook zien de telecombedrijven hun inkomsten uit sms'jes sterk teruglopen door het gebruik van applicaties als WhatsApp. De bedrijven zoeken nu naarstig naar nieuwe inkomstenbronnen en denken die te vinden door gebruikers meer te laten betalen voor internet via mobiele telefoons.

Update 17.09: De OPTA reageert als volgt: "Voor zowel OPTA als het CBP geldt dat er wettelijke aanknopingspunten zijn om nader te onderzoeken of er regels zijn overtreden door telecompartijen. Op basis van het samenwerkingsprotocol wordt op dit moment overleg gevoerd tussen OPTA en CBP. OPTA richt zich op de bepalingen uit de Telecomwet en het CBP op de Wet bescherming persoonsgegevens. Of er regels zijn overtreden is op dit moment (zolang het onderzoek nog niet heeft plaatsgevonden) nog niet te zeggen."