Consumenten moeten vanaf 1 maart 2010 ervoor kunnen kiezen dat hun dataroaming in het buitenland automatisch wordt afgesloten als een bedrag van 50 euro wordt bereikt. Dit om de reizigers te beschermen tegen torenhoge facturen. Dit bepaalde de Europese Commissie (EC) in april vorig jaar.

Vanaf 1 juli moeten alle providers voor alle klanten automatisch de dataroaming in Europa limiteren als een bedrag van 50 euro wordt bereikt. Op dit moment moeten operators de optie als opt-in aanbieden.

Zowel KPN als Vodafone bieden deze mogelijkheid aan op hun websites, zo bleek maandag. T-Mobile gaat deze optie pas vanaf 3 mei aanbieden. "Vanaf 3 mei veranderen de maandelijkse kosten voor het gebruik van mobiel internet in zone 1 (Europa). De maandelijkse kosten worden dan maximaal € 59,50 (€ 50,- excl. btw) per factuur", bericht de telefonieprovider op de website. Vanaf 17 mei sluit de provider de mogelijkheid om prepaid internet te gebruiken in het buitenland standaard af.

465 euro per maand

"Wij vinden ook dat we dat moeten aanbieden, maar we hebben dat op dit moment nog niet", zegt een woordvoerder van T-Mobile. Hij wijst er verder op dat T-Mobile al een tijdje de roaming aan banden heeft gelegd. Voor het kleinste internetabonnement geldt een limiet van 5 euro per dag, bij een ruimer abonnement ligt dat limiet op 15 euro per dag.

Per maand kan het bedrag dan nog steeds flink oplopen tot maximaal 155 euro bij het standaardabonnement en 465 euro bij het uitgebreide abonnement. Voor het minder gebruikte prepaidtarief van maximaal 11,90 per dag kunnen de kosten oplopen tot 369 euro per maand. Die bedragen liggen allemaal een stuk hoger dan het door de EC vereiste opt-in limiet van 50 euro per maand.

Onderzoek

Dit is voor de OPTA reden om een onderzoek naar het roamingbeleid van T-Mobile in te stellen. Een woordvoerster van de telecomwaakhond kan niet direct zeggen of de provider in overtreding is, al lijkt het er wel op, vindt de zegsvrouw. "We zullen in ieder geval de zaak onderzoeken."

Mocht T-Mobile de regels hebben overtreden dan kan dit resulteren in boetes die kunnen oplopen tot 450.000 euro.