Algemeen wordt verwacht dat Gingerbread als Android 3.0 dit najaar zal uitkomen, hoewel Froyo (versie 2.2) nog grotendeels moet worden uitgerold. Er wordt volop gespeculeerd over de status van het zogeheten Honeycomb.

De naam van de na 3.0 volgende versie is naar buiten gebracht door de Britse site TechRadar UK en is onder meer overgenomen door ict-nieuwsblog Mashable. Google is door Mashable om commentaar gevraagd, maar weigert dat vooralsnog.

Geen Android 4.0

Het is zeer onwaarschijnlijk dat Honeycomb al Android-versie 4.0 wordt. Die toekomstige versie wordt eerder een 3.1 of 3.2. Het zou gaan om een update, specifiek bedoeld voor gebruik op tablets. Gingerbread zelf wordt volgens Mashable ook gebruikt voor wat het noemt ‘superphones’.

Gingerbread, ofwel Android 3.0, zou een 1 GHz processor nodig hebben en minimaal 512 MB geheugen. Daarnaast zijn de grafische mogelijkheden van Android 3.0 zodanig beter dat Google zijn hardwarepartners HTC en Samsung geadviseerd zou hebben hun eigen grafische schil te laten vallen. Die twee toestelmakers bieden elk een zelfgemaakte interface die draait bovenop Google's mobiele besturingssysteem.

HTC gaat door met Sense

Maar HTC’s ontwikkelaar Drew Bamford heeft al laten weten niet van plan te zijn te stoppen met de verdere ontwikkeling van zijn Sense UI. In ieder geval gaat ook het gerucht dat HTC al volop bezig is met een Android 3.0 superphone, de Sabor. Dat toestel zou eind dit jaar uitkomen..