In augustus van dit jaar kwam Oracle met een verrassende rechtszaak waarin het softwarebedrijf claimde dat delen van het Android telefoon OS van Google de Java copyrights schenden. Die rechten vergaarde Oracle met de aankoop van Sun Microsystems. IBM steunde Oracle.

De originele aanklacht bevatte weinig details over deze schending, maar uit een uitgebreidere aanklacht die gisteren werd ingediend stonden voorbeelden van de betreffende code als bewijsstukken vermeldt.

Eén op één gepikt

Ongeveer een derde van de Android Application Programming Interface (API) packages zouden zijn afgeleid van de Java API packages waar copyright op rust. Volgens Oracle bestaan de geschonden elementen uit: “Java method en class namen, definities, structuur en inhoud van Java class libraries. Plus de inhoud en structuur van de Java documentatie."

"In op zijn minst een paar gevallen is de Android programmacode direct gekopieerd van code die aan Oracle toebehoort”, stelt Oracle. Daarnaast zijn er nog een aantal Java-gerelateerde patenten die volgens het bedrijf zijn geschonden. Deze stonden al in de originele aanklacht.

Ruggegraatloos

Google heeft nog geen commentaar gegeven op de gedetailleerde aanklacht of bewijsstukken. In het verleden heeft de zoekgigant de zaak bestempeld als een ongefundeerde en ruggegraatloze aanval op Google en de open source gemeenschap. Google is van plan de aanklacht aan te vechten.