Orange gaat de iPhone binnenkort verkopen, "vóór de Kerst". Dit blijkt uit een interne memo van Orange-topman Tom Alexander waar The Guardian de hand op heeft weten te leggen. De operator heeft al een webpagina online staan waar klanten hun interesse voor het toestel kenbaar kunnen maken.

Orange ontvouwde onlangs plannen voor een Britse fusie met T-Mobile. Als die deal doorgaat, krijgen in totaal 28,4 miljoen klanten toegang tot de iPhone.

Exclusief

O2 laat in een reactie weten dat het altijd wist dat de exclusiviteit van de iPhone-deal voor een beperkte periode was. De overeenkomst zelf blijft nog wel; Orange lost O2 dus niet af.

De oorspronkelijke iPhone-provider voor de Britse markt sloot in 2007 een exclusieve deal met Apple voor de iPhone. In februari liet O2 weten meer dan 1 miljoen toestellen te hebben verkocht. Het telecombedrijf gaat vanaf 16 oktober ook de Palm Pre in Groot-Brittannië verkopen. Dat toestel is dan exclusief voor O2.

Nederland nog niet

In de meeste landen wordt de iPhone inmiddels door meerdere operators verkocht. Nederland (T-Mobile) en de Verenigde Staten (AT&T) behoren tot de weinige landen waar een operator nog wel het exclusieve recht heeft op het toestel. Het is nog onbekend of en wanneer daar verandering in komt.

Vodafone Nederland biedt wel sim only-abonnementen voor mensen die na een "weekendje kajakken in de Ardennen" terugkomen met een iPhone. De smartphone van Apple is namelijk in onder meer België simlock-vrij te kopen. Dat is op last van de rechter, die de koppelverkoop van toestel en mobiel abonnement heeft verboden.