De nieuwe MacBook Air, die twee weken geleden is onthuld, is Apple's eerste product met de snellere WiFi-variant 802.11ac. De laptop kan echter de hogere datadoorgifte niet goed benutten, wat wordt veroorzaakt door het standaardbesturingssysteem: Mac OS X. Dit blijkt uit tests van techblogs Ars Technica en Anandtech.

Minstens 500 Mbps

Laatstgenoemde weet in praktijktests via 802.11ac een maximumsnelheid van slechts 169,9 Megabit per seconde (Mbps), te halen. Ook met eventuele storende factoren uitgeschakeld. Volgens de specificatie moet de snellere WiFi-variant echter minstens 500 Mbps kunnen halen.

Dat dit geen theoretische snelheid is, blijkt uit de iPerf-tool die Anandtech in de review heeft gebruikt. De nieuwe MacBook Air is volgens die netwerktesttool in staat om een WiFi-doorvoersnelheid van 533 Mbps te bereiken. Toch kunnen Anandtech's datadelende MacBook Air en iMac (beide draaiend op de nieuwste OS X-versie Mountain Lion) die potentie niet waar maken.

Controle- en vervolgtests

Een controletest middels Gigabit Ethernet tussen de twee Apple-computers wijst uit dat het netwerk het probleem was, niet de opslagstations of de gebruikte Asus-router. De bedrade Gigabit-verbinding (op de Air aangesloten via de Thunderbolt-adapter van Apple) weet 906 Mbps te halen.

Een WiFi-vervolgtest met directe datatransfer naar web- en ftp-server op de Air weet de doorvoersnelheid op 300 Mbps te krijgen. Dat loopt nog altijd achter op de mogelijke 802.11ac-snelheden. Kopiëren via bestandsdelingsprotocollen AFP (Apple Filing Protocol) en SMB (Server Message Block) levert een flink lager prestatieniveau op, luidt dan ook de conclusie.

Oorzaak: OS X

Ars Technica heeft deze tests zelf ook uitgevoerd, en daarbij Windows erbij gehaald. De huidige versie 8 van dat Microsoft-besturingssysteem is geïnstalleerd op de nieuwe MacBook Air. De laptop weet dan dichter in de buurt te komen van de voorgeschreven 802.11ac-snelheid.

Windows 8 haalt via SMB een datadoorvoer van 378,08 Mbps. Mountain Lion komt uit op een magere 173,68 Mbps voor SMB, en 138,88 Mbps voor AFP. Laatstgenoemde Apple-protocol wordt in de aankomende volgende OS X-versie (Mavericks) afgevoerd als standaard, ten gunste van Microsofts SMB2. De huidige versie van Apple's eigen besturingssysteem blijkt de flessenhals te zijn voor 802.11ac.

1024 versus 1000

Ars Technica heeft in zijn tests ook rekening gehouden met de verschillende tellingsmethodes voor megabytes van Windows en OS X. Laatstgenoemde telt sinds Snow Leopard opslagruimte accurater; in de tientallige (base 10) methode die harde schijffabrikanten al jaren hanteren. Ars heeft de Windows-maatstaf van 1024 kilobyte voor 1 megabyte aangehouden. De verwachting is dat Apple het WiFi-prestatieniveau kan opkrikken met een OS-update.