De satellieten moeten worden uitgerust met multicast WiFi. In eerste instantie betekent dat mensen met WiFi alleen gegevens kunnen ontvangen, maar Outernet belooft dat er later ook tweerichtingsverkeer mogelijk is. Het wereldwijde, volgens de bedenkers goedkope communicatiesysteem richt zich op mensen die geen beschikking hebben tot volwaardig internet, maar wel tot bijvoorbeeld een smartphone met WiFi.

Zelf denkt Outernet dat het systeem zijn nut kan bewijzen door actuele informatie te bieden over natuurrampen, het ontwijken van staatscensuur, en de aanbod van crowdsourced nieuws en kennis.

CubeSat

Als satelliet heeft Outernet de CubeSat in gedachte. Een goedkope doe-het-zelf-satelliet van tien bij tien centimeter en met een gewicht van één kilo.

Grondstations moeten er voor zorgen dat de CubeSats constant een stroom aan informatie ontvangen. Welke informatie Outernet de ruimte instuurt zal door vrijwilligers worden besloten. Zelf denkt Outernet dat onder meer Wikipedia in zijn geheel de ruimte in kan, maar ook lokaal en internationaal nieuws, open-source-software, (academische) cursussen en handleidingen, landkaarten en zelfs bitcoins.

Bitcoin-donaties

Bitcoins worden overigens ook als donatiemiddel geaccepteerd. Outernet is voor zijn bekostiging namelijk deels afhankelijk van donaties. Verder krijgen ze ook geld van het MDIF, een investeringsfonds voor onafhankelijke media.

Eenvoudig schema Outernet.