Nederland ICT, de belangenvereniging van de Nederlandse ICT-bedrijven, vindt dat de overheid de transparantie over opvragingen van persoonlijke gegevens door opsporingsdiensten beter moet regelen. Want, zo zeggen de bedrijven, wij mogen en kunnen niets, want we hebben een geheimhoudingsplicht.

In navolging van Google, Microsoft en Apple

Het lijkt een beetje op de actie die Amerikaanse ICT-bedrijven afgelopen herfst hebben gevoerd tegen hun eigen overheid na de lawaine aan Snowden-onthullingen. Microsoft, Google, Amazon en Apple publiceren sinds jaar en dag hun eigen transparantierapporten, maar klagen dat ze niks mogen zeggen over de opvragingen die door de FBI en NSA worden gedaan. Daar rust geheimhouding op.

Nu leggen ook de Nederlandse ICT-bedrijven de bal bij de overheid in het hok. Onlangs heeft het Kabinet zelfs nog expliciet gezegd dat ICT- en telecombedrijven hun snavels toe moeten doen, schrijft Nederland ICT in een vandaag uitgedane verklaring. "De overheid heeft [daarnaast] in antwoord op Kamervragen van Oosenbrug en Recourt een dringend appèl gedaan op de sector om geen geaggregeerde cijfers bekend te maken, om te voorkomen dat opsporingsbelangen worden doorkruist."

'Alleen de overheid heeft overzicht'

Dat brengt de sector in een moeilijk parket, zegt Nederland ICT, omdat vanuit de maatschappij juist de druk toeneemt meer transparant te zijn. "Aangezien het gaat om informatieverzoeken ten behoeve van de opsporingstaak van de overheid, heeft alleen de overheid het overzicht over de gevraagde informatie en de belangen die hierbij spelen."

De overheid zou volgens de ICT-bedrijven zelf met een transparantierapport moeten komen. Daarin zou het aantal informatieverzoeken van opsporingsdiensten bij het bedrijfsleven per jaar bekend moeten worden gemaakt.