Woordvoerder Vincent van Steen van het ministerie van Binnenlandse Zaken bevestigt de mobiele telecomproblemen bij het Rijk. Het overgrote deel van de ambtenaren in Den Haag en omgeving is niet mobiel bereikbaar. Vodafone is al meer dan tien jaar leverancier van mobiele diensten bij het Rijk. Volgens Van Steen is hem niet ter ore gekomen dat de storing tot kritieke situaties heeft geleid.

Verhagen schrijft in een brief aan de Tweede Kamer dat hij in overleg gaat met de telecombedrijven over de ontstane situatie. Hij wil dat klanten sneller gebruik kunnen maken van de netwerken van andere telecomaanbieders. In het geval van de huidige storing zijn dat dus KPN en T-Mobile, die eerder elk ook grote storingen hebben gehad. Overigens is Vodafone woensdagavond in overleg gegaan met de concurrentie om te praten over het gebruikmaken van hun 3G-netwerk door Vodafone-klanten.

Nationale roaming kan niet altijd

De Rijksoverheid en een groot aantal andere overheden heeft in de aanbesteding voor mobiele telefonie gekozen voor Vodafone. Als sinds 2000 is het Rijk grootafnemer van de diensten van Vodafone. Overigens is in de contracten opgenomen de mogelijkheid van nationale roaming. Dat betekent dat met dezelfde sim-kaart gebruik kan worden gemaakt van andere netwerken als die van Vodafone niet beschikbaar is. Die overgang gaat dan naadloos.

Niet elke overheidsdienst heeft die optie ook gekozen. Volgens Verhagen gaat het om 160 abonnementen binnen de overheid, onder meer bij Rijkswaterstaat, het ministerie van Algemene Zaken, Binnenlandse Zaken, het Centraal Justitieel Incasso Bureau, het COA, het Openbaar Ministerie en de Dienst Justitiële Inrichtingen. “Ook bij andere overheden zijn dergelijke abonnementen afgenomen", schrijft de minister.

Dat betekent vooralsnog dat een groot deel van de ministeries en andere overheidsdiensten in Den Haag en omgeving veel last moeten hebben van de storing bij Vodafone. Verhagen noemt in zijn brief geen aantallen, maar volgens Binnenlandse Zaken gaat om het duizenden ambtenaren.

Overheid wordt op kosten gejaagd

Overheidsdiensten die wel de mogelijkheid van nationale roaming hebben gekozen, zijn daarmee niet automatisch uit de brand. Het gebruik van die abonnementsoptie bij Vodafone jaagt de Rijksoverheid wel op kosten. Niet alleen is het maandelijkse abonnementsgeld hoger dan normaal, ook berekent Vodafone extra kosten als er daadwerkelijk wordt overgeschakeld naar een ander netwerk.

Onbekend is wat dat de overheid in de huidige situatie extra gaat kosten en of Verhagen dat gaat verhalen op Vodafone. De minister noemt nationale roaming overigens “geen oplossing voor duizenden ambtenaren omdat daarmee andere verstoringen worden gecreëerd".

Machteloos

Verhagen staat naast het voeren van overleg verder overigens machteloos. “Alleen in het geval van buitengewone omstandigheden (zoals oorlogs- en crisisituaties) bestaat in de Telecomwet de mogelijkheid om aanbieders aanwijzingen te geven over het exploiteren en het gebruik van openbare telecomdiensten", schrijft hij. “Bijvoorbeeld over het gebruik van andere netwerken. Dit is in deze situatie niet aan de orde."