Ceo Ed Colligan van Palm komt met de boude claim. Colligan zegt dat de aankomende nieuwe smartphone van zijn bedrijf de iPhone van de kaart zal vegen. Leveranciers als RIM en Microsoft hebben eerder zulke uitspraken gedaan. Palm beweert dit op een moment dat het bedrijf er financieel slecht voor staat.

De gevallen PDA- en smartphonepionier lijdt in afwachting van het Palm Pre-toestel. De verkoop van huidige toestellen is namelijk ingezakt, terwijl het bedrijf al zes kwartalen verlies lijdt.

Optimistisch

Toch ziet het bedrijf licht aan het einde van de tunnel. Daarbij is niet alleen Palm's ceo optimistisch. Ook geldschieter Elevation Partners, van U2-zanger Bono, is ervan overtuigd dat de Pre een klapper wordt. Mede-oprichter Roger McNamee kijkt uit naar 29 juni; het tweejarig jubileum van de iPhone, en naar de bijbehorende -aflopende- tweejarige AT&T-contracten.

De investeerder pocht dat Apple geen revolutionaire volgende smartphone klaar heeft, terwijl de Pre dat wel is. De eerste lading AT&T-contracten die verloopt, is echter relatief klein. De grote golf aan iPhone-gebruikers, zowel in de Verenigde Staten als internationaal, is pas gekomen met de nieuwere iPhone 3G. Daarnaast is het nog maar de vraag of de Pre eind juni al uit is. Palm zelf spreekt van de eerste helft van dit jaar.

100 miljoen dollar

Elevation Partners heeft eind vorig jaar 100 miljoen dollar gestoken in Palm, na in het diepste geheim de Pre te hebben gezien. Daarmee heeft de investeringsmaatschappij zijn belang in Palm verhoogd van 25 naar 39 procent. De multitouch-smartphone Pre is begin januari onthuld op de Consumer Electronics Show (CES) te Las Vegas.

Palm heeft toen al gezegd dat het toestel in de eerste helft van dit jaar uitkomt. Dat betreft in ieder geval de Amerikaanse markt. Het is nog niet bekend wanneer en via welk telecombedrijf de Pre uitkomt in Europa.