Zowel Walt Mossberg van The Wall Street Journal en de testers van CNET zien enorm potentieel in de nieuwe smartphone van Palm. De Palm Pre is al sinds de presentatie begin 2009 een van de meest veelbelovende smartphones die voor dit jaar op de rol staan. Aan de ene kant omdat de oude mobieltjesproducent echt met iets nieuws moest komen omdat het de kans loopt van de kaart te verdwijnen. Anderzijds waren de verwachtingen hooggespannen omdat verschillende topmannen van Apple de afgelopen tijd zijn overgelopen naar Palm.

De Pre lijkt behoorlijk op de iPhone. Wat volgens de critici vooral opvalt is het heldere scherm, dat helderder en scherper is dan dat van de iPhone. Daarnaast zijn de stevige browser en de goede multimedia-integratie opvallend. Verder wordt de belkwaliteit geprezen en ook de 3G-, wifi-, bluetooth- en gps-functies werken naar behoren. Daarnaast is de batterijduur vergelijkbaar met die van de iPhone 3G, ongeveer een dag bij normaal gebruik, wat nog steeds ervaren wordt als te kort.

Toetsenbord

De telefoon is uitgerust met een fysiek toetsenbord. Mossberg is te spreken over de uitschuifbare toetsen, CNET wat minder. Die laatste merkt op dat het wel erg kleine toetsen zijn en dat de Pre een virtueel toetsenbord mist, wat het vooral in landscape-modus omslachtig maakt om tekst in te voeren. De gebruiker moet eerst het scherm weer terugdraaien, het toetsenbord uitschuiven en dan pas kan er wat worden ingevoerd. "Tijdsverspilling", concludeert CNET.

Een ander groot voordeel van de Pre, in vergelijking met de iPhone, is dat er meerdere applicaties op de achtergrond kunnen draaien. De gebruiker kan die aanroepen door er met de vingers doorheen te scrollen en aan te klikken. CNET noemt het multitask- en het notificatiesysteem 'ongeëvenaard'. Mossberg beaamt dit: "Het grootste voordeel van de Pre ten opzichte van de iPhone is de elegante touch screen-interface die vergelijkbaar is met de iPhone, of die zelfs ontstijgt."

Te weinig applicaties

Wel merken zowel Mossberg als CNET op dat een van de allergrootste nadelen van de Pre het haast niet bestaande aanbod van applicaties is. Er is een soort app store, maar daarin staan slechts een handvol applicaties. Vergeleken met de iPhone App Store en het aanbod van Blackberry en Android loopt de Pre daarmee enorm achter. Mossberg wil zelfs zo ver gaan dat hij alleen een goede toekomst ziet voor de nieuwe loot van Palm mits het applicatieaanbod naar een hoger niveau wordt getild. Bovendien crashte Mossbergs telefoon toen hij de app store wilde openen, wat tot gevolg had dat hij bijna al zijn data kwijtraakte. Een probleem dat werd afgevangen door de backup functie van Palm.

De Palm Pre, zo concludeert CNET, is wellicht niet direct ideaal voor zakelijke gebruikers door wat ontbrekende functies en soms gebrekkige prestaties (batterijduur). Maar consumenten en gadgetfanaten kunnen er prima mee uit de voeten. "De hardware kan beter, maar belangrijker, Palm heeft een solide OS ontwikkeld dat niet alleen de concurrentie het hoofd biedt, maar ook een nieuwe standaard zet voor de manier waarop smartphones taken afhandelen en informatie beheren."

De Palm Pre komt vooralsnog alleen uit in de Verenigde Staten.

Video

Achtereenvolgens de bevindingen van Cnet en Walt Mossberg in een videorecensie.