De Pre telefoon, met daarop het besturingssysteem webOS, werd gisteren door Palm gepresenteerd op de CES beurs in Las Vegas. De nieuwe smartphone beschikt over Wi-Fi, GPS en een toetsenbord dat iets schuiner staat in vergelijking met andere smartphones. In het door Palm zelf ontwikkelde besturingssysteem, webOS, codenaam Nova, zitten ook enkele applicaties ingebakken, zoals de mogelijkheid om mail van verschillende acounts in een enkele inbox te laten bezorgen.

Witte stip

Opvallend is een witte stip die verschijnt in het scherm van de Pre als een gebruiker de vinger erop houdt, zoals in een video van Ars Technica te zien is. De stip zou de gebruiker helpen te navigeren door het systeem.

Vernieuwend?

De Palm Pre moet de strijd aangaan met concurrenten zoals de iPhone en de Blackberry. Bij de presentatie verwees Palm naar een voordeel van hun telefoon boven die van Apple. Bij de Pre kan de batterij verwijderd worden, bij de iPhone gaat dat niet. En volgens Jon Rubinstein, lid van de raad van bestuur bij Palm, stelde dat de Pre geen "afgezaagd, virtueel toetsenbord" heeft zoals de iPhone 3G.

In augustus van het afgelopen jaar deed Palm ook al een poging om zich terug te vechten in de smartphonemarkt met de Treo Pro, een zakelijke smartphone die werkt op het besturingssysteem Windows Mobile.