Palm heeft versie 1.4 van zijn WebOS vrijgegeven. Klanten van meerdere Amerikaanse telecomaanbieders ontvangen de update automatisch. Nieuw in WebOS is onder meer video-opname met bewerkingsopties en ondersteuning voor Flash 10.1 van Adobe. Verder bevat de update tal van verbeteringen die de Palm-toestellen sneller moet maken.

Financiële problemen

De smartphonemaker balanceert intussen op de rand van de afgrond. De verkoop van zijn WebOS-smartphones Pre en Pixi valt namelijk flink tegen. Palm stelde vrijdag daarom al zijn verwachtingen voor het derde kwartaal naar beneden bij.

Ook verwacht Palm dat zijn omzet in 2010 lager dan gedacht zal uitvallen. "We werken nauw samen met onze telecompartners om de naamsbekendheid en verkoop van Palm-producten te verbeteren", zegt ceo Jon Rubinstein.

Beleggers verliezen intussen het vertrouwen in Palm. De beurskoers van het bedrijf is al maanden dalende en bevindt zich nu op het niveau van maart 2009.

Verkoop moet omhoog

In een memo aan alle medewerkers benadrukt Rubinstein dat er plannen zijn om de verkoop van WebOS-toestellen een nieuwe impuls te geven. Medewerkers moeten volgens Rubinstein 'laser-focused' zijn op het verhogen van de verkoopcijfers.

Palm heeft moeite de race op smartphonegebied met Apple, RIM en Google bij te houden. Volgens analist Roger Kay is de strijd nog niet verloren. "Palm heeft wel een inkomstenstroom van honderden miljoenen dollars; het heeft een redelijk aantal telefoons verkocht. De markt voor smartphones groeit nog steeds." Volgens Kay zijn Palms producten in orde en werkt WebOS prima. Maar het probleem is dat het bedrijf weinig 'buzz' weet te creëren: de Palm-toestellen gaan niet zo vaak over de tong als die van rivalen.

Aanraden aan vrienden

Ook bij Palm-gebruikers zelf is WebOS niet erg populair. Uit een onderzoek door mobiel reclamebureau AdMob blijkt dat 69 procent van de mensen die Palms WebOS gebruiken hun toestellen zouden aanraden aan vrienden en collega's. Bij andere mobiele systemen ligt dat percentage veel hoger: 91 procent bij iPhone-gebruikers en 84 procent bij Android-gebruikers.

Toen Palm in januari 2009 zijn Pre presenteerde op de CES-beurs in Las Vegas spraken onder meer de Amerikaanse media nog van een 'iPhone-killer'. De smartphone is mede ontworpen door Apple-veteraan Rubinstein, die later de ceo-rol bij Palm heeft overgenomen. De fabrikant kon uiteindelijk alle hype rond het toestel niet waarmaken.