Palm heeft zijn nieuw ontwikkelde smartphone met dito besturingssysteem begin dit jaar onthuld op de Consumer Electronics Show (CES) te Las Vegas. Het web-georiënteerde toestel moet in de eerste helft van dit jaar uitkomen.

Palm waarschuwt nu dat de verkoop van zijn andere toestellen flink is ingezakt. Die smartphones draaien Windows Mobile of het relatief oude eigen Palm OS. Dat besturingssysteem komt nu aan zijn einde.

Verwarring

In afwachting van de fonkelnieuwe smartphone met mulitouch-scherm (en uitklapbaar toetsenbord) daalt de verkoop van huidige toestellen, waaronder de Treo. Van dat toestel is nu net een nieuwe versie aangekondigd, wat voor verwarring heeft gezorgd. Sommige nieuwsmedia verwarden de Treo Pro namelijk met de (Palm) Pre. Eerstgenoemde, een Windows Mobile-toestel, komt deze maand al uit in de Verenigde Staten.

Verlies

De inzakkende verkoop heeft de fabrikant al genoopt een vooraankondiging te doen van zijn financiële resultaten. Palm verwacht voor het nu net afgesloten derde kwartaal van zijn boekjaar 2009 een omzet tussen de 85 miljoen en 90 miljoen dollar.

Daarbij is het 95 tot 100 miljoen dollar in contanten kwijt aan de operationele activiteiten, de bedrijfsvoering dus. Palm heeft momenteel 215 dollar tot 220 miljoen dollar aan contanten en bezittingen die op korte termijn zijn te verzilveren.

Over het geleden verlies voor het derde kwartaal laat het bedrijf zich niet nog uit. Palm lijdt al zes achtereenvolgende kwartalen verlies. Sommige analisten noemen de Pre dan ook een ‘make or break’-product voor de leverancier.

‘Geen uitstel’

Daarnaast ontkent Palm sinds vorige week rondgaande geruchten over uitstel voor de Pre. Een anonieme bron binnen het bedrijf zou dit hebben gemeld, maar officiële woordvoerders waren snel met de ontkenning. De Pre is hoe dan ook nog enkele maanden verwijderd van de productlancering.