Het gebruik van smartphones tijdens de tiendaagse conferentie heeft de afgelopen jaren een vlucht genomen. Een groot deel van de aanwezigen was vorig jaar behoorlijk druk bezig met zijn telefoon, zo blijkt wel uit foto's van zakenblad Quartz. De organisatie van het Chinese Volkscongres -het grootste parlement ter wereld- in Peking steekt hier dit jaar een stokje voor.

Dit jaar zijn er daarom nieuwe regels opgesteld, meldt nieuwssite Beijing Youth Daily, die overigens in overheidshanden is.

"Gebruik je telefoon niet voor het versturen van berichten of bellen tijdens de vergadering. Gebruik je computer of telefoon niet voor spelletjes. Vertegenwoordigers mogen geen live verslag doen van de conferentie via diensten zoals Weibo en WeChat", lezen de verbodsregels. Laatstgenoemde diensten zijn de populaire Chinese tegenhangers voor sociale netwerk Twitter en berichtendienst WhatsApp.

Sieraden en lingeriemodellen

Overigens gaat het niet alleen om de afleiding die de smartphones veroorzaken. In het verleden betrapten bloggers dankzij social media Chinese politici op het dragen van dure sieraden en kleding, die zij normaal gesproken niet konden betalen, meldde destijds Financial Times.

Smartphone-gebruik door politici is in Azië vaker in opspraak geweest. In 2012 zijn drie Indiase ministers van de staat Karnataka ontslagen omdat zij tijdens een vergadering porno op hun telefoon keken. In Hong Kong kreeg een wetsmaker een boete omdat hij lingeriemodellen bekeek terwijl ondertussen de minister van financiën zijn budget presenteerde. NSFW?