KPN-klanten met een van de nieuwe 4G-abonnementen en geschikte toestellen kunnen nog niet roamen op 4G-netwerken buiten Nederland, meldt MobileCowboys. KPN blijkt nog geen afspraken over 4G-roaming te hebben gemaakt met buitenlandse telecomaanbieders. Het bedrijf verwacht deze pas vanaf de tweede helft van dit jaar te maken. Dat betekent dat 4G-klanten het in het buitenland voorlopig moeten doen met 3G.

In Duitsland maken alle providers, behalve e-Plus, net als KPN gebruik van de 800 Mhz-band voor de uitrol van 4G, vanwege de zeer goede doodringbaarheid van dit frequentieblok. Nederlandse 4G-gebruikers kunnen de 4G-netwerken van Vodafone en T-Mobile in dat land momenteel wel 'zien', maar er geen verbinding mee maken. Voor roaming is KPN gebonden aan de maximumtarieven die door de EU zijn vastgesteld. Dat is momenteel 84,7 eurocent per MB en vanaf 1 juli 54,5 euro cent per MB.

Nog geen iPhone

KPN is de eerste Nederlandse provider die 4G aanbiedt. Vodafone en T-Mobile volgen naar verwachting later dit jaar. Er is momenteel dekking in de noordelijke Randstad, in en om Amsterdam. KPN wil binnen anderhalf jaar heel Nederland dekkend voorzien van een 4G-netwerk.

KPN gebruikt hiervoor met name de 800-band. Nadeel daarvan is dat er nog maar weinig apparaten zijn die dit ondersteunen, onder meer de iPhone nog niet. KPN biedt momenteel alleen de LTE-versie van de Samsung Galaxy S3, de Huawei Ascend P1 en Nokia Lumia's 820 en 920 aan als 4G-smartphones.