Het USPTO (US Patent and Trademark Office) moet nog een formele, definitieve beslissing nemen over het Apple-patent. Dat octrooi slaat op het terugveer-effect bij scrollen tot de rand van een tekstdocument of bijvoorbeeld een fotogallery. Het mobiele besturingssysteem Android is tussentijds al wel voorzien van een update die de 'bounce back' vervangt door een oplichtende blauwe gloed bij het bereiken van een eindpunt. Het Apple-patent wordt hierdoor dus omzeild.

Veroordeling bestrijden

De tentatieve afwijzing door het Amerikaanse patentbureau is indirect onthuld door Samsung, meldt de News Service van Webwereld-uitgever IDG. Het komt nu aan het licht door documenten die Samsung heeft ingediend bij de rechtbank in Californië. Daar heeft de Zuid-Koreaanse fabrikant van Android-apparatuur eerder flink verloren van Apple.

De jury heeft Samsung schuldig geacht aan inbreuk op patenten en ontwerpen van Apple. Daarvoor is een boete van ruim 1 miljard dollar opgelegd door die jury, hoewel de rechter nog haar definitieve oordeel moet vellen. Ondertussen richt het veroordeelde bedrijf zijn pijlen op de jury én op Apple's patenten.

Reden: prior art

De nu onthulde afwijzing van het terugveer-patent is gedaan na een verzoek om herevaluatie van dat Apple-octrooi. Het USPTO heeft op 15 oktober laten weten dat het tot een voorlopige afwijzing is gekomen. De reden daarvoor is het bestaan van eerder gepatenteerde technologieën die een soortgelijk terugveren hebben. Deze zogeheten prior art zou het patent van Apple dus ongeldig maken. Hieronder ook een patent uit 2003 op naam van AOL.

Apple heeft twee maanden de tijd om te reageren op het voorlopige oordeel van het USPTO. Die periode voor response is ingegaan toen de brief met de afwijzing is verstuurd. Dit is een kortere periode dan standaard is voor het Amerikaanse patentbureau.

Ook in Duitsland

De iPhone-maker heeft zijn terugveerpatent ook - eveneens met succes - ingezet tegen Android-hardwareproducent Motorola, dat tegenwoordig onderdeel is van Android-maker Google. Motorola heeft in Duitsland verloren van Apple in een zaak over inbreuk op dit octrooi. De rechter in München legde toen een voorlopig verkoopverbod op voor Motorola-toestellen en dreigde met een bevel tot vernietiging van die apparaten.