Volgens professor Judith Chevalier mag Apple nooit 40 dollar per verkocht apparaat aan Samsung vragen voor inbreuk op Apple-patenten, maar zou een redelijke vergoeding 1,75 dollar per device zijn, gerekend naar de waarde van de patenten waarop de Zuid-Koreaanse fabrikant inbreuk zou maken. Chevalier komt tot deze berekening na onderzoek van 66 recensies van 22 media waarin de functionaliteiten van de iPhone onder de loep genomen werden. Veelal werden features die Apple als heel waardevol ziet niet of nauwelijks genoemd.

Chevalier merkt op dat meer dan de helft van de kopers van een smartphone zich op recensies vanuit de media baseert. De professor nam de vijf patenten die Apple in zijn meest recente rechtszaak tegen Samsung gebruikt en keek naar hoe vaak deze in de recensies voorkwamen. Slechts in 1,07 procent van alle zinnen werden features van de patenten genoemd. Tot de vijf patenten behoren onder meer de universele zoekfunctie en de functie 'schuif om te ontgrendelen' waarvan Apple concurrent Samsung ervan beschuldigt deze gekopieerd te hebben.

Miljardenclaim

"De waarde van de patenten is verwaarloosbaar", stelt Chevalier in haar relaas richting de jury die de rechtszaak van Apple versus Samsung behandelt. Apple vraagt Samsung om een schadevergoeding van 2,1 miljard dollar, terwijl de Zuid-Koreanen op hun beurt 6,9 miljoen dollar van Apple verlangen in twee zaken die om zeven patenten draaien - vijf van Apple en twee van Samsung. Volgens de Yale-professor zou Samsung bij inbreuk op de patenten Apple in totaal 38,4 miljoen schuldig zijn.

Waarschijnlijk is dit de voorlaatste week dat de rechtszaak van Apple in San Jose dient. Begin volgende week worden de slotpleidooien verwacht en zal de jury in beraad gaan. De zaak van Samsung, waarin het claimt dat Apple patenten op videocompressie en fotogalerijen schaadt, zal op een later tijdstip beginnen.