Dat schrijft de Britse krant The Guardian. De Britse app-ontwikkelaar Simon Maddox is er vrijdag toe overgegaan al zijn apps uit de Amerikaanse App Store en Android Market te halen. Dat deed hij uit angst aangeklaagd te worden door Lodsys, een bedrijf dat recent rechtszaken startte tegen meerdere iOS- en Android-ontwikkelaars wegens vermeende patentschendingen.

Ook volgens een andere Britse ontwikkelaar, Shaun Austin, heeft de verkoop van software in de VS "een punt bereikt waarop het niet meer levensvatbaar is". De Schotse developer Fraser Speirs maakt zich "ernstig zorgen over mijn toekomst als ontwikkelaar door deze patentkwesties". Maddox heeft al zijn apps al verwijderd vanwege de patenttrollen. Volgens hem is het "veel te gevaarlijk zaken te doen in de VS" vanwege dreigende patentrechtszaken.

Lodsys en Kootol

Geen van de eigenaren van de grote smartphoneplatforms, zoals Apple, Google en Microsoft, kan ontwikkelaars garanderen dat ze geen patentclaims aan hun broek krijgen. De Amerikaanse app-ontwikkelaars die zijn aangeklaagd door Lodsys kregen vorige week 30 dagen uitstel om te antwoorden op de claims.

Ook andere bedrijven kunnen ontwikkelaars op de korrel nemen wegens patenten. Zo heeft recent het Indiase Kootol Software claims neergelegd bij Microsoft, Apple, Google, RIM, Yahoo en een aantal andere bedrijven over het gebruiken van Twitter-achtige feeds in apps. Het bedrijf claimt dat het op de techniek een patentaanvraag heeft gedaan. Volgens patent-expert Florian Mueller is het aannemelijk dat de Kootol-aanvraag een patent wordt in de VS.