De lading patenten bestaat uit 1200 stuks voor draadloze technologie en 800 stuks voor implementaties daarvan. De eerste soort patenten is volgens de nieuwe eigenaar essentieel voor standaarden op mobiel gebied. Ze hebben betrekking op tweede, derde en vierde generatie telecomtechnologie, waaronder GSM, UMTS, WCDMA en LTE.

Afgedwongen betalingen

Mosaid krijgt de Nokia-patenten in handen door de overname van het Luxemburgse bedrijf Core Wireless Licensing, dat de octrooien tot op heden bezat. Deze koop is sinds maart dit jaar in wording. Mosaid meldt dat het de overname financiert uit inkomsten die het in de toekomst gaat krijgen uit royalty's en afgedwongen betalingen. Eerstgenoemde kan slaan op huidige licentiehouders, maar het tweede duidt op uitbreiding van de licentie-activiteiten.

Het in 1975 opgerichte Mosaid heeft sinds de jaren negentig als bedrijfsactiviteiten het ontwikkelen van intellectueel eigendom en het verstrekken van licenties daarop. Daarmee beantwoordt het aan de definitie van een patenttrol: een bedrijf dat patenten heeft maar geen eigen producten of diensten waar die octrooien betrekking op hebben. De nieuwe eigenaar denkt uit de Nokia-patenten meer inkomsten te halen dan het in zijn hele bestaan heeft vergaard.

WiFi-patentaanklacht

Mosaid heeft al rechtszaken aangespannen tegen diverse ict-bedrijven, meldt techblog The Next Web. Dit omvat computermaker Dell, telefoonreus HTC, elektronicagigant Sony, telecombedrijf Ericsson, Blackberry-maker RIM, de Chinese telecomproducent Huawei Technologies, elektronicafabrikant Wistron, computermakers Asustek en Acer, printermaker Lexmark, en processorreus Intel. In maart dit jaar heeft Mosaid in totaal 17 grote technologiebedrijven aangeklaagd voor schending van WiFi-patenten.

Formeel blijven de door Nokia ingediende patenten eigendom van Core Wireless, dat als dochteronderneming blijft voortbestaan. De octrooien kunnen dus niet in handen van een ander komen, bijvoorbeeld als Mosaid ze wil doorverkopen of als het bedrijf zelf wordt overgenomen.

Nortel, Microsoft, Google

In de Raad van Commissarissen zit sinds mei dit jaar ook een topman van het failliete Nortel Networks. Uit de boedel van die Canadese telecomreus is onlangs een lading basale telecompatenten verkocht. Bieder Google is daarbij afgetroefd door een consortium van Microsoft, Apple, Ericsson, RIM, Sony en EMC. Eerstgenoemde heeft een hechte samenwerking met Nokia opgezet voor Windows Phone 7. Ook daarbij is het Google te slim afgeweest.