Rechter Sue Robinson besloot vrijdag dat de rechtszaak van MobileMedia over 18 patenten van Apple gewoon doorgang mag vinden, meldt Cnet. Apple had de rechter verzocht de zaak ongegrond te verklaren. MobileMedia staat te boek als een patenttrol, omdat het bedrijf zelf geen producten maakt en alleen als doel heeft andere bedrijven aan te klagen.

Curieus is dat MobileMedia eigendom is van Apple-concurrenten Sony en Nokia, samen met MPEG LA, de licentie-autoriteit achter de MPEG-videostandaard. Apple kan Sony en Nokia niet bestoken met tegeneisen, zoals gebruikelijk, omdat MobileMedia een apart bedrijf is.

Schermrotatie

MobileMedia stelt dat Apple onder meer inbreuk maakt op een patent op het draaien van beelden op een scherm middels een rotatieknop. De iPhone en iPad zouden inbreuk maken omdat het beeld kan meedraaien met het apparaat. Dat Sony-patent lijkt sterk verouderd, want het spreekt nog van een speciale rotatieknop, terwijl de iPhone en iPad dankzij sensoren automatisch de schermrichting kunnen aanpassen aan de beweging van het apparaat. Apple stelt dat het al eerder dan 1999 een patent had gekregen op het tonen van afbeeldingen 'ongeacht de richting van de afbeelding of de fysieke richting'.

Andere patenten gaan onder meer over het zoeken van routes via GPS en het afwijzen van binnenkomende telefoongesprekken. MobileMedia bezit meer dan driehonderd patenten, waarvan het grootste deel afkomstig is van Sony en Nokia. Het schermroratiepatent werd in 1999 toegewezen aan Sony. Als het Japanse bedrijf zelf Apple had aangeklaagd zou het onmiddelijk een tegenclaim aan zijn broek hebben gehad over bijvoorbeeld Xperia-smartphones.

Nederlagen Apple over patenten

Eerder deze week verwees een rechter in Wisconsin Apple's patentzaak tegen Motorola naar de prullenmand. Ook veroordeelde een Texaanse rechtbank Apple tot 368 miljoen dollar schadevergoeding wegens inbreuk op Facetime-gerelateerde patenten van het bedrijf VirnetX