Apple heeft met zijn iPhone patenten geschonden van MobileMedia. Dat heeft de jury besloten in een patentzaak die al sinds 2010 loopt. In de aanklacht ging het oorspronkelijk om 14 patenten, waarvan er nu 3 zijn goedgekeurd, meldt Ars Technica.

Het gaat om de 3 patenten op het gebied van de cameratechnologie, de wijze waarop inkomende telefoongesprekken worden getoond en het weigeren van een oproep. Apple had rechter Sue Robinson eerder nog tevergeefs verzocht om de zaak ongegrond te verklaren.

Eigendom van Sony en Nokia

MobileMedia staat te boek als een patenttrol omdat het zelf geen producten maakt. Het bedrijf is deels in handen van Sony en Nokia en heeft een portfolio van circa 300 patenten. Ook MPEG LA, de licentie-autoriteit achter de MPEG-videostandaard, heeft een aandeel in MobileMedia.

Betrokkenen spreken van een ingewikkelde rechtszaak. Daarbij moest de jury ver terug duiken in het verleden. De patenten waar het om draaide werden medio jaren '90 voor het eerst gebruikt op mobiele telefoons. De jury moest zich daarnaast buigen over patenten op het gebied van GPS en meedraaien van beelden op het scherm middels een rotatieknop. Deze werden uiteindelijk allemaal afgewezen.

Antitrustonderzoek naar trollen

Voor de 3 patenten die wel inbreuk maken volgt waarschijnlijk een schadevergoeding. Over de hoogte daarvan moet rechter Robinson in een nieuwe rechtszaak beslissen. CEO Larry Horn van MobileMedia laat tegenover Bloomberg weten dat het bedrag “substantieel" kan zijn. Apple is inhoudelijk nog niet op de zaak ingegaan.

Onlangs begon de VS een antitrustonderzoek naar patenttrollen. Vooral de trollen die gevoed worden door grote techbedrijven staan op de radar, want dit is mogelijk een soort illegale kartelvorming om rivalen uit de markt de drijven met torenhoge patentclaims en rechtszaken.