Voor Windows Phone 7 zijn sinds eind vorige week meer dan tienduizend apps te downloaden, meldt de site Windows Phone App List. Wekelijks komen er nu 1200 nieuwe apps voor Microsofts mobiele besturingssysteem bij.

Rivalen

Windows Phone 7 heeft er viereneenhalve maand over gedaan om de mijlpaal van 10.000 apps te bereiken. Dat is tech-nieuwssite volgens Pocketnow sneller dan concurrerende systemen. Apple's iOS bereikte de 10.000e app na iets meer dan viereneenhalve maand (4,7 maanden) en Google Android deed er bijna een jaar over (11 maanden) over.

De aantallen apps hoeven nog niets te zeggen over de kwaliteit, merkt ict-nieuwssite ZDNet op. Toch is het oordeel vooralsnog positief over de Xbox Live-games en diverse apps die de Metro-interface van Windows Phone 7 goed inzetten.

Geen flitsende start

Afgezien van de aanwas van apps kent Windows Phone 7 geen flitsende start. De toestellen zijn nog geen verkoopsucces. Bovendien kent het systeem nog de nodige mankementen, zoals het ontbreken van de mogelijkheid om tekst te knippen-en-plakken. Die optie zou Microsoft volgens planning begin deze maand toevoegen via een software-update.

Daar is het klad in gekomen door een kleine update, die nodig is als voorbereiding op de grotere update die de nieuwe functies brengt. Die 'pre-update update' leverde bij Samsungs Windows Phone 7 veel problemen op. De installatie mislukte, waardoor sommige toestellen tijdelijk onbruikbaar werden.

Tweede helft 2011

De pre-update is herzien en opnieuw uitgebracht. De daarop te installeren eerste functionele update volgt nu volgens Microsoft eind deze maand. In de tweede helft van dit jaar volgt een grote update, die dan onder meer multitasking en Internet Explorer 9 brengt. Veel toestelfabrikanten wachten op die 'second edition' van Microsofts besturingssysteem.