De mobiele 30APPril-app moet de verwachte massale drukte in Amsterdam op 30 april in kaart gaan brengen. De politie heeft in samenwerking met het Duitse onderzoeksinstituut DFKI en de gemeente Amsterdam een app voor Android en iOS ontwikkeld die realtime informatie geeft over drukte, evenementen en EHBO-posten. Ook gerelateerde Twitter-feeds zijn ingebouwd.

Gebruikers die de app downloaden kunnen hun locatie via een opt-in delen via GPS. Met die informatie worden de heatmaps zichtbaar. Voor een volledig beeld moet minstens 2 procent van de bezoekers zijn locatiegegevens delen, aldus Adrian Proos, namens de politie betrokken bij het project, tegenover Frankwatching, dat een uitgebreid artikel wijdt aan de Koninginnedag-app.

Crowd Sensing-technologie

De app, die gebruik maakt van 'crowd sensing-technologie' kan bij toestemming ook (gebiedsgerichte) pushberichten geven. Daarin wordt advies gegeven over looproutes en knelpunten op basis van de locatie van app-gebruikers. Indien nodig kan de app worden ingezet bij calamiteiten. Volgens Proos verstuurt de app elke minuut een update van je locatie, tenzij een gebruiker zich meer dan 2 meter verplaatst.

De app meet locaties alleen op 30 april tussen 6 uur 's ochtends en 12 uur 's nachts. " Via de app verzamelde gegevens worden maximaal 12 maanden opgeslagen en zijn volledig anoniem. Het is onmogelijk om informatie te herleiden naar individuen", valt te lezen in de privacyvoorwaarden.

Overbelasting

Aangezien het op korte termijn technisch niet haalbaar is om Amsterdam te voorzien van een dekkend WiFi-netwerk, vertrouwen de makers op het 3G-netwerk. Met de overbelasting daarvan is rekening gehouden. De app stuurt bijvoorbeeld geen pushberichten naar gebieden waar de masten overbelast zijn. Ook de heatmap wordt hierop aangepast. Daarnaast vertrouwen de makers op de beloofde extra zendmasten van providers.

In 2010 mat de politie mensenmassa's tijdens Sail evenement met behulp van Bluetooth.