De politie Amsterdam-Amstelland noemt het gebruik van deze "nieuwe communicatiemiddelen" een nieuwe stap in ‘crowdmanagement’. Het politiekorps zet daarnaast ook reguliere middelen in, zoals camera’s en helikopters. Er worden meer dan een miljoen mensen verwacht tijdens Sail. Het Amsterdamse evenement gaat donderdag van start.

Bluetooth aanzetten

Bezoekers wordt aangeraden de Bluetooth-functie op hun telefoon aan te zetten en het Twitter-account @politieaa te volgen. Daarnaast wordt gebruik gemaakt van de hastag #SAIL2010. Eerder gebruikte de politie al de microberichtendienst Twitter tijdens de huldiging van het Nederlands Elftal, vorige maand in de Amsterdamse grachten.

Via het draadloze Bluetooth-protocol kan de politie het aantal mobiele telefoons met actieve Bluetooth-zender meten. Dat gebeurt op een aantal vaste punten in de stad, waar de politie speciale poorten gebruikt. Die zijn geplaatst langs de drukste routes voor het Sail-publiek.

Publieksdruk

Deze metingen stellen de politie in staat de toe- en afname van de publieksdruk af te lezen. Geschat wordt dat over het algemeen 14,7 procent van de bezitters van mobiele telefoons Bluetooth standaard al aan heeft staan. Dat relatief lage aantal zou wel genoeg zijn voor accurate metingen van mensenmassa's.

Het gebruik van Bluetooth door de politie is niet nieuw. Eerder al gebruikte de politie Rotterdam-Rijnmond de techniek voor 'crowd control' bij het Zomercarnaval (video). Ook tijdens de TT in Assen werd crowdmanagement via Bluetooth gedaan.