De politie van Zoetermeer heeft zaterdag twee gestolen iPhones teruggevonden via de zoekfunctie van de iCloud. Twee 17-jarigen ontdekten op een feestje dat hun iPhones waren verdwenen en logden via een computer in op hun iCloud-account om de toestellen terug te vinden. De gewaarschuwde politie ging vervolgens op zoek.

Verdachte op straat

Agenten vonden een groepje van drie jongens op straat op de locatie die de app aangaf. Een daarvan bleek de twee toestellen op zak te hebben en is vervolgens aangehouden. Het gaat om een 17-jarige jongen.

Omdat de verdachte buiten stond en er niet veel andere mensen in de buurt waren, was het mogelijk de locatiegegevens te gebruiken. “Het is een andere zaak als je bijvoorbeeld de iPhone in een kroeg terugvindt. In dat geval moet er eerst overleg plaatsvinden met een hulpofficier om te kijken of een eventuele aanhouding rechtmatig is”, legt politiewoordvoerder Cor Spruijt van de regio Den Haag uit. Hij meldt erbij dat de rechtmatigheid van de aanhouding daarna is getoetst bij een hulpofficier.

Huiszoeking lastig

Ook blijkt het lastig om zo’n zoek-app in te zetten als deze een specifiek woning aangeeft, omdat de politie voor een huiszoeking voor die redelijke verdenking van een strafbaar feit rond moet krijgen dat de app de exacte locatie aangeeft. Deze gegevens zijn niet altijd even betrouwbaar, vooral als a-gps wordt gebruikt, en justitie worstelt daarom met beleid omtrent zulke zoek-apps.

In een geval eerder deze maand waarin een inbreker werd opgespoord via het zoeksysteem van de gestolen iPhone, werd wel een specifieke woning aangegeven. De politie wil weinig kwijt over de opsporingsmethode die toen gebruikt is, maar een woordvoerder stelt dat meerdere factoren een rol speelden om tot huiszoeking over te gaan.

Update 14.05 uur: Het OM in Den Haag meldt dat de verdachte in het poltiebericht abusievelijk als 20-jarige is vermeld, maar dat het een 17-jarige jongen betreft. Hij wordt dan ook niet volgens supersnelrecht berecht. Artikel is hierop aangepast.