We blijven rijdend appen en mailen met z'n allen. De huidige campagne 'Aandacht op de weg' die zich richt op social media gebruik ten spijt. Veilig Verkeer Nederland (VVN) en de politie slaan de handen ineen, waarbij de eerste na de zomer doorgaat met campagne voeren en laatstgenoemde per direct met intensievere controles komt.

De boete voor automobilisten die rijden met een telefoon in de hand staat intussen op 230 euro. Bij het veroorzaken van gevaarlijk weggedrag beslist de rechter op grond van artikel 5 wat de consequenties zijn.

Boodschap blijft duidelijk

Uit nieuw onderzoek blijkt dat deze extra aandacht nodig is. Onervaren automobilisten die hun mobiel gebruik achter het stuur en namen of telefoonnummers intoetsen hebben acht keer meer kans om een ongeluk te krijgen. Voor ervaren rijders is het risico 2,5 keer zo groot. Het fysiek pakken van een telefoon tijdens het rijden is voor alle bestuurders zeven keer zo gevaarlijk.

Test jezelf met de campagne-game: Tweet, Chat, Like & Drive

"Hoewel de resultaten van deze actie nog niet bekend zijn, hebben we nu al besloten deze dit jaar na de zomer te herhalen. We zullen misschien wat accentverschillen aanbrengen, maar de boodschap blijft onverminderd duidelijk: we tolereren geen smartphone in het verkeer", zegt woordvoerder Jules van de Ven van het ministerie van ministerie van Infrastructuur en Milieu in de Telegraaf.

Laten liggen is makkelijk

Weggebruikers lijken onverbeterlijke overtreders te zijn en sms'en, mailen en whatsappen er nog altijd vrolijk op los, wat vele tientallen dodelijke slachtoffers per jaar kost. Uit een laatste meting van de VVN onder autobestuurder blijkt dat het laten liggen van de smartphone makkelijk is dan gedacht.

Toch doet de helft dat nog steeds. En meer dan de helft van de deelnemers aan de test geeft ook aan dat hij of zij daardoor wel eens een onveilige situatie achter het stuur heeft meegemaakt.