De politie lanceerde afgelopen week de app 30APPril met alle feestlocaties tijdens de troonswisseling in Amsterdam. De app zou een manier moeten bieden om te drukke plekken te vermijden middels een actuele heatmap van de drukte op straat op basis van realtime informatie. De politie maakte vrijdagavond echter bekend dat de druktemeter is verwijderd uit de app.

Netwerk belasten

"De druktemeter zou het telefoonnetwerk te zwaar belasten. De telefoonproviders hebben het advies gegeven de druktemeter niet op deze dag te testen, maar op een evenement met minder bezoekers", meldt de politie. De politie ontwikkelde de app in samenwerking met het Duitse onderzoeksinstituut DFKI en de gemeente Amsterdam.

Pushberichten

De politie kan wel pushberichten sturen naar mensen die de app hebben geïnstalleerd. De app blijft wel informatie bieden over zaken als looproutes, ov-stations, EHBO-posten en toiletten. en andere praktische informatie. Een soortgelijke app voor 'crowd monitoring' werd wel gebruikt tijdens de Olympische Spelen in Londen in 2012.