Op dit moment zegt 21 procent van de Amerikaanse consumenten die binnen de komende negentig dagen een smartphone willen kopen voor een Android-toestel te gaan. Dit staat in schril contrast met de situatie in september 2009, blijkt uit onderzoek van ChangeWave. Toen koos slechts zes procent van de consumenten voor Android. Het open source mobiele OS maakt in drie maanden een sprong van 15 procentpunt.

In september verbleef Android in de onderste regionen van het smartphone-segment maar nu is het gestegen naar de tweede plek. Volgens ChangeWave is dit vooral te danken aan de Motorola Droid. De iPhone ligt nog aan kop, 28 procent van de ondervraagden wil het liefst een smartphone van Apple kopen.

Enorme implicaties

Ook het aantal consumenten dat kiest voor een BlackBerry steeg licht, van 17 naar 18 procent. Opvallender is de daling van Windows Mobile, 6 procent kiest voor dit besturingssysteem tegenover 9 procent in september. Ook de aantrekkingskracht van webOS van Palm ging achteruit. De populariteit van dat OS daalde van 6 naar 3 procent.

"Deze resultaten hebben enorme implicaties voor smartphonefabrikanten", duidt ChangeWave. "Maar het is ook belangrijk om te realiseren dat deze veranderingen komen in een tijd dat de hele industrie groeit."

Tevreden

Consumenten zijn ook erg tevreden over Android. Zo'n 72 procent zegt erg tevreden zijn met het besturingssysteem van Google. Ook hier gaat iPhone aan kop met 77 procent zeer tevreden gebruikers. BlackBerry volgt met 41 procent, webOS met 33 procent en Windows Mobile is hekkensluiter met 25 procent zeer tevreden gebruikers.

RIM blijft de grootste smartphonefabrikant, het bedrijf leverde 1 procent marktaandeel in sinds september en heeft 39 procent van de markt in handen. Apple steeg 1 procent en bezet de tweede plek met 31 procent van de markt. Sinds de introductie van de iPhone 2,5 jaar geleden is het marktaandeel van de iPhone alleen maar gegroeid. Palm heeft een marktaandeel van 6 procent.

Motorola profiteert

Volgens ChangeWave gaat Motorola het meest profiteren van de nieuwe populariteit van Android, op dit moment bezit de fabrikant een marktaandeel van 13 procent. ChangeWave voorspelt een stijging van 12 procent, de eerste groei in een consumentenonderzoek naar smartphones in drie jaar.