Laten we maar meteen met het pijnlijkste beginnen: De Pixel 3 XL is geen mooie telefoon. Het heeft een gigantische inkeping, een dikke kin en dikke randen rond zijn scherm. Als je dit toestel samen met andere moderne smartphones op tafel legt en daar zelfs nog wat modellen uit 2017 bij zet, is de kans groot dat, op uiterlijk afgaand, gebruikers kiezen voor een ander model. De Kleinere Pixel 3 ziet er iets strakker uit, maar komt nog steeds over als een 13 in een dozijn-toestel.

Oké, het toestel is misschien niet het mooiste apparaat om naar te kijken, de Pixel 3 XL is daarentegen een genot om vast te houden, met een ongelooflijke mat-glazen-rug die als metaal voelt en niet gevoelig is voor vingerafdrukken. Als je het toestel eenmaal in je hand hebt, wil je het niet meer neerleggen, zo goed voelt het apparaat.

De drie kleuren van de Pixel 3 zijn prima, hoewel ik de tweekleurige "smoking" optie van de 2 XL mis. De nieuwe "Not Pink"-kleur is neutraal en het ziet er meer beige dan roze in mijn ogen. Mijn favoriet van de drie is wit, dat een mooi mintgroen accent heeft op de aan/uit-knop.

Voordat we verder gaan, laten we eerst even praten over de inkeping. Ik weet niet waarom Google er geen op het 5,5-inch model heeft gezet, maar het maakt de 3 XL alleen maar opvallender. En niet op een goede manier. Het is groot. En diep.

En het is ook niet wat andere telefoonmakers doen. Waar andere telefoonmakers proberen de notch zo klein mogelijk te maken en te verbergen achter softwaretrucs, lijkt Google erg trots te zijn op de "extra nuttige ruimte aan de bovenkant" van de telefoon (dat hebben ze letterlijk gezegd).

Ik weet niet hoe nuttig het is, maar de ruimte eromheen is zeker merkbaar. Of je nu naar full-screen video's kijkt of gewoon een app gebruikt, de diepte van de inkeping duwt het scherm veel lager dan op andere telefoons. Gebruikers hebben daar in elk geval een hele sterke mening over.

Een prachtig toestel van binnen

De ware schoonheid van de Pixel 3 zit van binnen. Het gaat er vooral om wat er in de inkeping, onder de bezels en achter het scherm zit. Google heeft de Pixel vol met nuttige AI en camera trucs gestopt, samen met enkele van de beste specificaties die je kunt krijgen in een Android telefoon.

Zoals altijd hebben beide telefoons dezelfde specificaties (Snapdragon 845), RAM (4 GB) en opslag (64 GB of 128 GB), en dezelfde camera's (dual 8 MP, voor) en (12,2 MP, achter). Ondanks het feit dat het scherm groter is, lijkt de Pixel 3 XL opmerkelijk veel op de 2 XL, met de 3 XL die slechts een tiende van een millimeter aan de hoogte toevoegt. Dat betekent dat oude hoesjes prima zouden moeten passen. De Pixel 3 daarentegen is veel kleiner dan de 2, vooral door de kleinere bezels. De 5,5-inch Pixel 3 voelt ronduit klein in vergelijking met al die 6 inch-smartphones waarmee wij worden doodgegooid.

De koptelefoonaansluiting schittert nog steeds in afwezigheid (en zal waarschijnlijk ook niet meer terug komen), gelukkig heeft Google deze keer wel USB-C Pixel-oordopjes meegeleverd samen met een USB-C-naar-3.5-mm adapter. Je hoeft dus niet op zoek te gaan naar draadloze oordopjes.

Lees ook: Zie hier waarom het weglaten van de koptelefoonaansluiting een slechte zet is

Beide toestellen hebben twee speakers aan de voorkant en Google zegt dat deze 40 procent luider zijn dan de voorgangers. Gebruikers kunnen dit uitgebreid testen dankzij het gratis YouTube-Music-abonnement van een half jaar.

Beide telefoons draaien uiteraard Android Pie met gesture-navigatie standaard ingeschakeld. Jammer genoeg kan deze feature niet worden uitgeschakeld. Het is mogelijk dat Google hier later op terug komt en een schakelaar toevoegt in een latere update (de Pixel 3 XL die ik gebruikte liep dezelfde 9.0 versie als de oudere Pixels), maar voor nu zit je dus vast aan de gesture-navigatie. Als je daar geen fan van bent, kan je beter even wachten tot dat "probleem" is opgelost.

Nu beide telefoons een glazen achterkant hebben, is draadloos opladen mogelijk. Google verkoopt een Pixel Stand die je telefoon ondersteunt terwijl het opladen voor 79 dollar. Het ontwerp is eenvoudig, maar het werkt. Je hebt geen last meer van het zoeken naar de sweet spot zoals bij andere laadstations.

De Pixel Stand is meer dan alleen een rechtopstaande Qi-lader met Pixel-stijl curven. Stel je Pixel in op de lader en Google Assistant neemt je lockscreen over en verandert je telefoon in een mini-smart display, met een unieke interface die in een oogopslag informatie, songteksten, suggesties en "OK Google"-ondersteuning biedt. En als je een alarm instelt, zal het geleidelijk aan oplichten om je wakker te maken, in plaats van je meteen wakker laten schrikken zoals andere apparaten doen.

De Pixel 3 onderscheidt zich echt van de rest door kleine details die bedoeld zijn om je te verrassen en te verblijden. Als je hem omdraait als je iets belangrijks aan het doen bent, dan heb je geen last meer van je meldingen. Wil je reserveren? Google implementeert zijn nieuwe Duplex-functie eerst op de Pixel 3, zodat de Assistent in staat zal zijn om restaurants te bellen voor je volgende maaltijd.

Maar het grootste wow-moment is een functie genaamd Call Screen. Ik heb nog geen kans gehad om het uit te proberen, en er was zelfs geen demo in het hands-on gebied. Maar de manier waarop het werkt is dat Google Assistant de mogelijkheid biedt om een oproep van een vermoedelijk spamnummer te beantwoorden. Je krijgt een transcriptie van het gesprek in realtime, en je kunt ervoor kiezen om het over te nemen of de Assistant het te laten afhandelen. Beide Duplex functies komen eerst naar de Pixel 3, gevolgd door alle andere Pixels volgende maand.

Word jij (nog) telefonisch gespamd op je mobiel?
Ja, regelmatig
Ja, soms
Nee, nooit
Created with PollMaker

Fantastische camera's

De frontcamera op de Pixel is nu een dual-array in plaats van een enkele, maar niet voor portretten of studioverlichtingseffecten. Het is een groothoeklens, zodat je het gezichtsveld kunt variëren met behulp van een nieuwe schuifbalk aan de onderkant van het scherm. Of je kan Photobooth aanzetten om de selfiecam te activeren met een grappig gezicht of een glimlach in plaats van een timer of onhandig gefriemel bij de ontspanknop. Dat werkt uitstekend, het apparaat weigert gewoonweg een foto te nemen als je niet lacht.

De achterste camera wordt nog steeds aangedreven door de uitstekende Pixel Visual Core beeldprocessor, en Google gebruikt deze volledig in de Pixel 3. De coolste functie is wat Google Top Shot noemt. Wanneer je met Motion Photos op de Pixel 3 fotografeert, maakt de camera niet alleen mini GIF's. Het extrapoleert die foto's ook in een serie foto's, zowel voor als na de opname, dus als je mist wat je wilde fotograferen, kun je kiezen voor de foto die je wilde maken. Het werkte ongelooflijk goed in mijn eerste tests, en het zou een killer feature moeten blijken te zijn voor ouders, die nu moeite hebben het perfecte moment van hun kroost vast te leggen.

Nieuw in de Pixel is ook Super Res Zoom, dat gebruik maakt van Google's machine learning-magie om optische zoom te simuleren met de digitale zoom van de Pixel. Ik zou nog steeds liever een echte zoomlens hebben, maar zelfs als ik helemaal inzoom, bevatten de foto's die ik maakte minder ruis dan op andere telefoons. Er is ook een nieuwe low-light modus genaamd Night Sight, evenals een aantal leuke AR stickers als onderdeel van de nieuwe Playground functie. Beide functies zullen ook beschikbaar zijn op alle oude Pixel-telefoons.


Voorlopige conclusie

Wij denken dat Pixel-fans eerder een ouder model zullen aanschaffen dan de Pixel 3. Dat komt omdat deze nieuwe modellen duurder zijn dan ooit. Het kleine model kost ongeveer 799 dollar, 150 dollar meer dan de Pixel 2 en de 3XL kost 899 dollar, 50 dollar meer dan de voorganger. Daarnaast heeft Google de prijzen voor de Pixel 2-toestellen behoorlijk verlaagd zoals je hieronder kan zien:


Google benadrukte tijdens de presentatie dat de Pixel 3 vooral een toestel is die mensen meer moet laten doen op een dag en minder met technologie bezig zijn, maar als je zoveel geld neertelt voor een smartphone, zou je juist meer met het toestel bezig willen zijn om het maximale eruit te halen.