Ondertussen loopt er ook een nieuwe collectieve rechtszaak over de iPhone 4. Die aanklacht gaat over de antenneproblemen van de nieuwste versie van Apple's smartphone. De beschuldiging luidt nalatigheid, fraude, valse voorspiegelingen en misleidende handelspraktijken. Dit aan het adres van zowel Apple als mobiele operator AT&T die het toestel exclusief aanbiedt in de Verenigde Staten.

Vijf jaar koppelverkoop

Over die exclusieve verkoop loopt al een rechtszaak, die nu de 'class action'-status heeft gekregen. Die aanklacht is in oktober 2007 ingediend, kort na het verschijnen van de eerste generatie iPhone. De zaak gaat niet alleen over de verplichte telecomcontracten van twee jaar bij AT&T, maar ook over de vijfjarige exclusiviteitsovereenkomst tussen Apple en de operator.

Daardoor komt het contract van twee jaar effectief neer op een verbintenis van vijf jaar tussen consumenten en AT&T, aldus de aanklagers. Apple heeft nooit onthuld hoe lang de looptijd is van het exclusiviteitscontract met het Amerikaanse telecombedrijf. Er waren in 2007 al geruchten dat die deal vijf jaar geldig is. Die looptijd is bevestigd in documenten die zijn vrijgekomen in deze rechtszaak.

Nederland

De exclusieve verkoop van de iPhone door een enkele provider is in diverse landen al afgeschaft. In de Verenigde Staten en in Nederland is daar nog wel sprake van. In Nederland is T-Mobile nog de enige officiële iPhone-aanbieder, hoewel er al geruime tijd geruchten gaan dat de iPhone 4 ook door bijvoorbeeld Vodafone geleverd gaat worden. Die geruchten zijn officieel niet bevestigd en Vodafone hanteert ook al andere verkooptaktieken.